Els i les treballadores immigrants sense papers també tenen drets laborals

Les persones immigrants sense papers per treballar també tenen drets laborals. Avui dia en el nostre país hi ha persones immigrants que han de guanyar-se el pa de cada dia, com la resta de les persones que treballen legalment, però que ho fan sense contracte, perquè no tenen autorització per treballar. Per això, considerem que  els drets laborals han de ser per a tothom.

La Llei d’estrangeria que hi ha a l’Estat Espanyol és molt rígida i obstaculitza la tramitació de la documentació pertinent per aconseguir l’autorització de residència i treball i, per tant, per poder obtenir contracte laboral. Hi ha persones que porten molts anys vivint en el nostre país, treballant en feines precàries i mal pagades, sense que hagin pogut regularitzar-se. Hi ha sectors laborals com el de les feines domèstiques i de les cures a persones grans, que estan ateses per treballadores i treballadors, que fan una feia essencial i molt necessària, en una situació de precarietat i explotació laboral.

Per això, a Comissions Obreres disposem del CITE (Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers), que assessora, de manera gratuïta, els treballadors i treballadores sense papers en la regularització de la seva situació administrativa, entre altres tràmits d’estrangeria, i en els seus drets laborals. Fem feina arreu del territori, amb 33 oficines descentralitzades a diversos municipis, amb la col·laboració de diverses administracions, de tots nivells, especialment l’administració municipal, i en col·laboració amb entitats socials. En concret, a la nostra comarca tenim oficines d’atenció pública a Granollers i Canovelles.

També impartim el mòdul B de coneixements laborals, i mòdul C, de coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic, cursos previstos a la Llei d’acollida de Catalunya i que faciliten als i les  treballadores estrangeres sense papers la seva regularització administrativa.

Per tal de sumar esforços en l’objectiu d’aconseguir la regularització laboral i social, cerquem acords amb entitats d’inserció social i laboral arreu del territori. En la nostra comarca, hem iniciat aquesta sinergia amb dues entitats, ubicades a Granollers: El Xiprer i Dimas, signant un conveni de col·laboració, a fi de fer formació en drets laborals, dins d’una  formació ocupacional, que ajudi a obtenir una feina digna per a persones immigrants.

Aquest conveni ha estat molt bé signar-lo ja que contribuïm amb aquestes dues entitats, que fan una feina meritòria en la integració social i laboral de les persones immigrants, que necessiten informació, suport, formació i feina per assolir una vida digna.

Fruit d’aquesta iniciativa, hem donat dos mòduls B de coneixements laborals, amb joves que s’han format en el centre social del Xiprer, en l’ocupació de carretiller de magatzem, i el mateix mòdul en l’empresa d’inserció social Dimas per a joves que realitzen tasques en l’àmbit de les feines domèstiques i de les cures a persones.

El contacte amb aquests joves procedents de diversos països del món (el Magrib, l’Àfrica subsahariana, el centre i sud d’Amèrica) ens ha fet copsar de manera directa les dificultats de vida que pateixen, que en casos ratllen la supervivència. Són persones que volen treballar, amb empenta i decisió, com a mitjà per obtenir una vida digna. Per això, aquesta iniciativa laboral, en què col·laborem, conjuntament amb les entitats socials esmentades, és de vital importància.

Cal que el Govern de l’Estat, que és qui té la competència legislativa, canviï l’actual Llei d’estrangeria per tal de permetre la regularització de moltes persones treballadores que fan feines essencials en el món laboral, i així obtinguin contractes laborals i garantir una feina amb drets,  i que puguin contribuir a la millora de l’economia personal i per a tothom.

Jordi Mayol i Quim Fornés, membres del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO