Salvem el Calderí. Salvem la nostra salut !

Tot i les veus discordants que s’han aixecat des de que el passat mes de novembre la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità acceptés el pla pel Calderí, entre d’altres la nostra plataforma, res ha impedit que fa poques setmanes el mateix òrgan ratifiqués aquest pla. Es tracta del segon intent per urbanitzar el Calderí, gairebé l’últim racó verd i agrícola que  queda a la ciutat.

Històricament, per aquest espai havia circulat un tren que portava pedra de Caldes de Montbui (Pedrera del Remei) fins al paviment dels carrers de Barcelona. Encara disposem d’un petit pont a Mollet del Vallès per on va circular el Calderí. És on aquest pont està emplaçat, l’espai on volen fer un barri d’una població aproximada a la del poble de Martorelles.

Mollet del Vallès és una ciutat envoltada de trànsit amb accessos i sortides, en molts casos saturats, on afegint 4000 persones únicament accentuarà els problemes. També som zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric, sent la 7a ciutat amb més mortalitat per NO2 a l’aire (ISGlobal). La contaminació creixerà amb més població.

Però aquesta agressió al territori no és un fet aïllat, en un municipi tan proper com La Llagosta (1, 5 km) es vol fer l’estació intermodal de mercaderies on creixerà el trànsit de vehicles de gran tonatge. Aquest setembre seran suprimits els peatges de la C33 de Mollet del Vallès i de l’AP7 (la Roca i Martorell), incrementant el trànsit considerablement. La zona empitjorarà molt en fluïdesa viària i en contaminació.

En aquest nou barri està previst construir centres comercials, centres esportius, centres sanitaris, centres educatius, un seguit de serveis per donar servei als nouvinguts. El problema és que l’ACA, al seu informe, demana el compliment de l’article 14 bis 1 del Reglament de domini públic hidràulic, que no permet, a zones inundables com el Calderí, la construcció d’aquests equipaments. Això només suposarà més massificació en una ciutat ja de per sí esgotada d’estirar les seves zones edificables, molts veïns i veïnes es veurien obligats a perdre els seus horts i equipaments com el camp de futbol de la Zona Sud o el Col·legi Montseny que acull a desenes de nens, nenes i joves i a les seves famílies també es poden veure afectats amb aquest nou pla.

Entenem que aquesta modificació urbanística que afecta a tants veïns i veïnes properes a la zona del Calderí especialment però que pot repercutir en el benestar de tota la ciutadania de Mollet no es pot fer a les seves esquenes, en acords a porta tancada, sense donar marge al debat entre els diferents grups municipals del Ple de l’Ajuntament ni molt menys amb els veïns i veïnes que hi haurien de poder dir la seva.

Conservar el Calderí com a zona verda i agrícola, junt amb Gallecs, és l’última oportunitat que té Mollet per poder tenir una ciutat respirable i saludable per la seva gent.

Albert Rodríguez

Salva Xicola

Plataforma “Salvem El Calderí”