El ple de Mollet aprova per unanimitat 65 accions per lluitar contra el canvi climàtic

El Ple municipal de Mollet del Vallès ha aprovat aquest dilluns per unanimitat, el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) on s’estableix el full de ruta que seguirà fins a l’any 2030 a l’hora de planificar i aplicar noves polítiques i actuacions encaminades a combatre el canvi climàtic en l’àmbit local i global. Tots els grups municipals de l’oposició han fet pinya amb el Govern i han coincidit en la importància de la lluita contra el canvi climàtic i de l’esforç col·lectiu que s’ha de fer amb aquest objectiu.

El pla d’actuació contempla fins a 65 accions que es poden dur a terme per ajudar a reduir de forma important l’escalfament global. Hi ha 34 accions de mitigació, centrant-se en la promoció de l’eficiència energètica i les energies renovables per reduir les emissions, i 31 accions d’adaptació per esdevenir un municipi més resilient davant les adversitats provocades per la crisi climàtica.

Aquestes accions demanen implantar accions com més punts de càrrega de vehicles elèctrics a la ciutat; la instal·lació de més plaques solars en edificis municipals, la creació d’una Agència Local de l’Energia; polítiques destinades a fomentar la biodiversitat en el medi; cobertes verdes per edificis o pèrgoles per lluitar contra la pujada de les temperatures, entre altres.

Per aplicar aquestes noves mesures, s’ha partit d’una diagnosi del municipi on s’han analitzat àmbits com ara la mobilitat, la infraestructura verda i blava, la qualitat de l’aire, el cicle de l’aigua, l’energia o els residus.

La previsió és que les diferents accions es vagin incorporant en els pròxims anys en els diferents pressupostos municipals. Cada dos anys la Diputació de Barcelona avaluarà l’estat de compliment del pla.

Les accions contra el canvi climàtic a Mollet no vénen d’ara sinó que es van iniciar ja fa més d’una dècada. Després d’adherir-se al Pacte d’Alcaldes per una Energia Sostenible Local (Covenant of Mayors) l’any 2008, de crear el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) l’any 2009. El Govern local considera que s’han assolit més del 80% dels objectius d’aquell pla.

Pel regidor d’Educació i Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto “estem davant d’un pas ambiciós que ratifica el compromís d’aquest Ajuntament en la lluita contra el canvi climàtic que, a més, ens dota d’un seguit d’eines concretes per assolir els objectius marcats”. Segons Broto “la inacció, com també contempla el pla, no és viable. Si no actuem, ens podem trobar davant situacions irreversibles, sense deixar de banda el cost econòmic per les administracions, i per tant, per la ciutadania, de no aplicar mesures urgents”. Broto ha agraït les aportacions fetes per Mollet en Comú i ha destacat la importància de què l’aprovació del PAESC “sigui el més ampli possible”.

Marta Vilaret, d’Ara Mollet ERC MES  ha mostrat la disposició del seu grup a participar en aquest esforç de la ciutat i ha recordat que en els pròxims anys els grups municipals s’hauran de posar d’acord “com prioritzar les diferents mesures en l’àmbit pressupostari”. Vilaret ha advertit que aquest esforç serà cada vegada més important, “ja que cada vegada costarà més assolir els diferents objectius de reducció d’emissions”.

Marina Escribano, de Mollet en Comú, ha qualificat el repte climàtic com “un tema cabdal i prioritari” pel seu grup, motiu que els ha portat a participar en el procés del PAESC amb una actitud “propositiva”. Per Escribano al PAESC li falta “concreció i ambició en alguns punts” i ha mencionat la necessitat d’un nou pla de mobilitat – “el d’ara mateix està caducat”, ha dit- i d’un Pla de Residus que aposti més per la reducció. Tot i això els comuns han votat favorablement el pla. “No s’ha incorporat cap proposta nostra, però l’esperit hi és i estem a favor dels objectius”, ha dit la portaveu de Mollet en Comú per explicar el vot positiu del seu grup.

Eva Guillén de Ciutadans ha cridat l’atenció sobre la gran tasca que s’haurà de fer des del món local per poder dur a terme objectius com el de les reduccions d’emissions. Per Guillén, per fer-ho possible, en els pròxims anys l’Ajuntament haurà de promoure “polítiques fiscals que ajudin als ciutadans a adaptar-se”.