Mollet evita el malbaratament alimentari convertint en melmelada les taronges amargues de Santa Rosa

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha donat a conèixer aquest dilluns la Festa Verda i de la Biodiversitat d’enguany. Una edició que aquest any serà marcadament digital, però no completament. De fet un dels aspectes més cridaners de l’edició no ho és gens. La Festa Verda i de la Biodiversitat, ha servit per dur a terme una prova pilot per aprofitar les taronges amargues dels tarongers del carrer del barri de Santa Rosa per fer una melmelada. Els tarongers del barri, especialment quan cauen els fruits a terra, provoquen molèsties als veïns i des de fa un temps es plantejava com solucionar aquest problema a més a més d’evitar el malbaratament alimentari.

Aquesta iniciativa, a més a més, s’ha convertit en un exemple de treball comunitari perquè el llarg procés que va des de collir els fruits dels arbres a convertir-los en melmelada ha estat possible gràcies al treball que han dut a terme moltes persones i molt diverses: els alumnes de l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats i persones voluntàries del Club Social La Llum, així com la Brigada de Jardinera i el Centre Cívic de Can Borrell.

Una part de les taronges collides s’ha portat al Centre Ocupacional del Bosc, que ha elaborat diversos productes alimentaris i, una altra, als productors i productores de l’Associació Agroecològica de Gallecs que, amb el suport del Consorci de Gallecs, les ha transformat en 200 pots de melmelada a l’obrador de Gallecs.

La melmelada, finalment, ha tingut una finalitat solidària, ja que s’ha lliurat a Creu Roja i Càrites per ser entregada en els seus lots alimentaris a veïns de la ciutat.

Segons la regidora de Cultura, Mercè Pérez, “aquest projecte és un clar exemple de la feina transversal i col·laborativa i encaixa perfectament amb diferents objectius mediambientals, com són afavorir l’economia circular, fomentar la prevenció de residus, reduir la petjada ecològica o evitar el malbaratament alimentari”.

La prova pilot va ser qualificada d’èxit i tot apunta que l’experiència es tornarà a repetir.

Moment de la presentació de la Festa Verda

UNA FESTA VERDA MOLT TRANSVERSAL

La Festa Verda i de la Biodiversidad és igualment transversal que les entitats que han participat en aquesta prova, ja que en la mateixa participen les regidories de, Medi Ambient, Joventut i Cultura de l’Ajuntament, i amb la col·laboració del Consorci de Gallecs, l’Associació Agroecològica de Gallecs, l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats, Càrites, Creu Roja, el Club Social La Llum, l’Escola Joan Abelló, la Diputació de Barcelona i Sorea.

En aquest sentit, segons la regidora coordinadora del Programa Transversal Ciutat Verda, Mireia Dionisio, “pel govern de la ciutat aquest esdeveniment és cabdal pel que fa a les nostres polítiques adreçades a la lluita contra l’emergència climàtica” i “és també un exemple i una referència del que és el treball transversal i la participació activa de la nostra societat civil”. Dionisio també ha recordat que “malgrat les circumstàncies sanitàries en les quals vivim, no volíem deixar de celebrar la Festa i per aquest motiu l’hem adaptat a un format virtual i interactiu”.

A través del web municipal www.molletvalles.cat es pot accedir a tot un seguit de continguts educatius, recursos, vídeos i informacions sobre temes relacionats amb la prevenció de residus, l’alimentació saludable, el malbaratament i reaprofitament alimentari, o projectes d’educació ambiental com l’Hort de Can Borrell, el projecte Green Love sobre joves i ecologia o el projecte per fer Melmelada de taronges urbanes Santa Rosa.

Per al regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto, “tot i l’actual situació, la nostra voluntat és seguir fent pedagogia al voltant del medi ambient i per aquest motiu posem a disposició de la ciutadania en general, i del món educatiu en particular, tots aquests recursos”.