El Consell Econòmic i Social de Mollet presenta un full de ruta per adaptar la formació dels joves a les necessitats de les empreses

El Consell Econòmic i Social, ajuntaments, instituts i empreses del Baix Vallès han treballat conjuntament en l’elaboració del Mapa i Pla Formatiu, un document que neix amb la voluntat d’adaptar la formació a les necessitats reals de les empreses del territori. Tot plegat amb l’objectiu de millorar la inserció dels més joves a les empreses del Baix Vallès.

El pla d’acció destaca diversos elements com la necessitat de seguir reforçant les competències bàsiques (atenció al client, anglès i habilitats comunicatives) i les competències transversals, així com programar formacions específiques per resoldre necessitats immediates com la digitalització del comerç.

El full de ruta recull com a prioritat el disseny d’una oferta formativa i el foment de les vocacions per nodrir la manca de treballadors en les ocupacions i sectors d’alta demanda detectats. “És crucial que les empreses puguin atraure els joves a les professions més necessitades al territori”, ha indicat el president de l’Agrupació d’Industrials del Baix Vallès, Joan Moretó.

UN HUB DEL SECTOR SANITARI

El pla també proposa impulsar un HUB formatiu del sector sociosanitari, un espai on empreses i emprenedors fomentin la formació en la salut i les cures a les persones. En aquest sentit, el president de PIMEC Joves Catalunya, Josep Soto, ha destacat el “paper formatiu que han de tenir les mateixes empreses en aquest procés”.

El Mapa i el Pla Formatiu és una iniciativa impulsada i liderada pel Consell Econòmic i Social de Mollet, el qual està integrat per l’Ajuntament de Mollet, CCOO, UGT, Agrupació d’Industrials del Baix Vallès (AIBV) i PIMEC i ha comptat amb la participació dels ajuntaments de la Llagosta, Martorelles, Montornès del Vallès, Montmeló, Parets del Vallès, Sant Fost de Campsentelles i Santa Perpètua de Mogoda.

“Hi ha una clara, nítida i contundent voluntat d’executar aquest document. Hem parat l’orella per saber quines eren les necessitats laborals i així poder formar persones que puguin ocupar aquests llocs de treball. Ara que ja tenim aquesta fotografia de la realitat, li correspon al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que és qui té la competència, avançar en aquest camí d’unir formació professional amb les necessitats d’ocupació” ha assenyalat l’alcalde de Mollet, Josep Monràs.

El procés de treball ha englobat una diagnosi i mapa formatiu, en concret, el tractament i anàlisi de dades estadístiques; i principalment la realització de 8 fòrums sectorials, als quals han assistit 65 persones, de les quals 29 empreses (de 8 sectors diferents) i 36 professionals dels Serveis Locals d’Ocupació i d’operadors de formació. D’aquests fòrums han sorgit les actuacions del Pla d’acció, les quals s’han prioritzat des d’una doble visió: destacant aquelles que havien d’estar recollides al Pla i al mateix temps, prioritzant les accions més realitzables en el curt termini, entre juny de 2021 i juny de 2023.

“El pla d’acció és l’eina per prendre les millors decisions, una fotografia de quina és la realitat de la formació al nostre territori. El Mapa i Pla Formatiu ens permet fer un salt qualitatiu per generar oportunitats de feina i millorar la qualitat de vida de la ciutadania.”, ha indicat el coordinador de l’Àrea de govern obert, Desenvolupament econòmic i Innovació, Raul Broto. La realització del document ha permès “fer xarxa amb empreses i instituts i elaborar un full de ruta”.

TAULA DE TREBALL ENTRE EMPRESES, ADMINISTRACIONS I AGENTS SOCIALS

El Pla destaca la necessitat de crear una taula de treball -formada per empreses, l’administració, els agents socials i els centres educatius- per treballar de manera col·laborativa i coordinadament en la planificació de tot el sistema de formació professional i en les actuacions definides en el mateix pla.

“Estem davant d’un document històric. Estem dient als joves que a Mollet hi ha futur, perquè atraurem inversió i capacitat formativa”, ha assegurat el secretari general de CCOO a la comarca, Gonzalo Plata. “És un document amb una importància cabdal; seria un error pensar en l’ocupació sense pensar en la formació”, ha afegit el secretari comarcal de la UGT, Vicenç Albiol.

Aquest projecte està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.