L’Hospital de Mollet posa en marxa un projecte de recuperació optimitzada per a les persones amb una intervenció de pròtesis de genoll o maluc

Els equips de traumatologia, rehabilitació, anestèsia, infermeria i treball social de l’Hospital de Mollet posen en marxa, conjuntament i de forma multidisciplinària, el projecte de recuperació optimitzada per a les persones que han d’intervenir-se per una pròtesis de genoll o maluc.

L’objectiu del projecte és la capacitació i empoderament de la persona atesa i de la persona cuidadora abans, durant i després de la intervenció amb l’objectiu d’accelerar-ne la recuperació, minimitzar les complicacions durant la intervenció i reduir l’angoixa i l’ansietat que generen aquests processos.

EDUCACIÓ PREOPERATÒRIA

Un dels punts clau per l’èxit del projecte és l’educació preoperatòria i la capacitació del pacient a través de la seva participació activa i empoderament. Per aconseguir-ho, en primer lloc es realitza una consulta infermera prequirúrgica on es realitza una valoració i s’explica el procés de recuperació.

Seguidament, un equip format per un fisioterapeuta i una infermera realitzen tallers on se’ls explica amb detall tota la seqüència fins el dia de l’ingrés, el procés de rehabilitació posterior, indicacions per a les cures d’infermeria i els possibles signes d’alarma.

Així mateix, es practiquen sota supervisió dels professionals tots aquells exercicis que hauran de realitzar durant les quatre setmanes prèvies a la intervenció i un cop realitzada la cirurgia.

“Gràcies a aquest programa, el pacient i la persona cuidadora arriben plenament informats a la intervenció, amb major tranquil·litat i menys angoixa, i amb una millor força i to muscular, necessari per una ràpida rehabilitació”, explica Marta Pascasio, cap del Servei de Rehabilitació de la Fundació Sanitària Mollet. L’equip també ha detectat que conèixer i haver realitzat prèviament tots els exercicis n’augmenta l’adherència al tractament.

ADAPTACIÓ DE LA CIRURGIA

L’altre punt clau per l’èxit del projecte ha estat l’adaptació de la cirurgia per a una mobilització precoç, evitant el sondatge vesicular, els drenatges i els bloquejos motors. “Aquesta metodologia permet que la persona pugui començar a caminar i iniciar la rehabilitació postoperatòria amb major prestesa”, explica el Dra. Eduard Tornero, cap del Servei de Traumatologia de la Fundació Sanitària Mollet.

“Concretament, a les quatre hores d’haver finalitzat la operació la persona atesa ja comença a caminar amb el suport de l’equip d’infermeria i al dia següent ja pot començar a pujar i baixar les escales”, conclou Inés Díaz, infermera gestora de l’Àrea d’Hospitalització.

Un cop la persona marxa de l’hospital ja disposa de tota la informació de les pautes a seguir per la seva recuperació. Es fa seguiment telefònic, una visita del cirurgià post intervenció i es programa automàticament una cita de seguiment per part de l’equip de rehabilitació.

Així mateix, la persona atesa disposa del canal de Youtube Recupera’t Online on pot trobar vídeos amb tots els exercicis que ha de realitzar i que prèviament ja ha practicat amb l’equip durant la sessió educativa.

PROJECTE AMB EL SUPORT DE L’HOSPITAL CLÍNIC

El projecte ha estat possible gràcies a la coordinació de tot un equip de diferents especialitats com traumatologia, anestèsia, fisioteràpia, infermeria i treball social, que en cada moment donen el suport necessari per l’èxit de la recuperació del pacient. Aquest sistema es va iniciar a l’Hospital Clínic qui ha col·laborat en la formació dels equips de professionals en la nova metodologia.