El pati de l’Escola Joan Salvat Papasseit acull un refugi bioclimàtic

L’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, i el regidor d’Educació, Raúl Broto Cervera, han presentat, acompanyats del director de l’Escola Joan Salvat Papasseit, Pol Moreno, un refugi bioclimàtic al pati de l’escola. Un espai de biodiversitat amb el que es vol combinar la protecció i la conservació dels elements naturals amb l’ús lúdic i pedagògic de la instal·lació. El projecte ha tingut un cost de 22.000 euros.

L’Escola Joan Salvat Papasseit gaudeix d’un pati privilegiat amb plataners de grans dimensions que s’han pogut conservar en bon estat al llarg dels anys gràcies al fet d’estar situats al pati de l’escola i a que l’Ajuntament de Mollet els va dotar de protecció urbanística en el catàleg de béns naturals de la ciutat.

Per tal d’aprofitar aquest entorn privilegiat, s’ha promogut aquest refugi bioclimàtic que té com a objectiu protegir i conservar els elements naturals, els usos lúdic i pedagògics com a espai escolar, així com les mesures que s’estan promovent per a l’adaptació al canvi climàtic i les accions de renaturalització de la ciutat.

Per l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, aquest projecte és una mostra més que “apostem per la renaturalització de la ciutat i un pati com el de l’Escola Joan Salvat-Papasseit és un espai magnífic per iniciar-hi un projecte com aquest, de referència en l’àmbit mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic”. L’alcaldessa ha afegit que “es reforçarà a l’equip docent amb tallers per tal que el refugi es pugui integrar al projecte pedagògic del centre”.

Per la seva part, el regidor d’Educació, Raúl Broto Cervera, ha explicat que una part de l’actuació ha consistit “en delimitar els espais, s’han instal·lat xarxes per permetre la conservació naturalitzada de les capçades dels arbres, s’han instal·lat caixes niu o s’han creat rocalles artificials. La finalitat es imitar les condicions que es donen en els espais naturals i que a la ciutat difícilment poden trobar-se”.

Pel director del centre, Pol Moreno, aquest refugi bioclimàtic els ha de permetre “fer un treball pedagògic global i que els nostres alumnes tinguin cura i respecte pel medi ambient, i que siguin més bons ciutadans i ciutadanes”.

Els refugis bioclimàtics són espais que poden fer funció de refugi climàtic i de refugi de biodiversitat. Els refugis climàtics són espais destinats a la mitigació dels efectes del canvi climàtic, molt especialment els efectes de les onades de calor, amb la finalitat de protegir la salut de la població. Els refugis de biodiversitat són espais per proporcionar refugi, aliment, hibernació, humitat i punts de guaita a diferents espècies que per les condicions de la ciutat difícilment s’hi podrien establir.