El Museu Abelló acull l’exposició “Estiueig de proximitat 1850-1950”

Estiueig de proximitat a Mollet. Torre noucentista obra de Joan Amigó. Urbanització Sant Fost de Campsentelles. Foto Eric Berman

L’exposició itinerant «Estiueig de proximitat, 1850-1950», dedicada a l’origen i el llegat del primer turisme, arriba al Museu Abelló de Mollet del Vallès, des d’aquest divendres 19 de gener (inauguració a les 19.30 h) i fins al 31 de març.

La mostra, coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar i de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic amb objectes de la col·lecció del Museu Abelló i fotografies de les cases d’estiueig de principis de segle de XX.

«Estiueig de proximitat, 1850-1950» -premi a millor exposició temporal del 2021 per l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)-, està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

L’exposició ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 Km, durant el període que va de 1850 a 1950. Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d’aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels.

Cases d’estiueig noucentistes i primeres urbanitzacions

El recorregut de l’exposició està dividit en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig.

A més, es dedica un apartat a les especificitats locals, que en el cas del Museu Abelló mostra objectes de la seva col·lecció i fotografies d’època. De Mollet es mostra la torre Can Mulà, de la dècada de 1870, lloc de trobada i estiueig de la família propietària on naixerà Frederic Ros Sallent, empresari tèxtil molletà.

També es mostra l’arribada de l’estiueig en poblacions properes com Sant Fost de Campsentelles, amb la Colònia Bosc de la Conreria de Montalegre de 1915, considerada una de les primeres urbanitzacions de Catalunya, amb les cases amb jardí obra de l’arquitecte Mariano Romaní, qui també en va construir a Martorelles; i el barri de La Florida a Santa Perpètua de Mogoda, que esdevindrà un nucli de segona residència, com a barri d’estiuejants.

Taller familiar, catàleg i vídeos accessibles 

L’exposició, que serà inaugurada el divendres 19 de gener a les 19.30 h amb una visita comentada pel seu comissari, Joaquim Maria Puigvert, programa l’activitat familiar “Com sona l’estiu” a càrrec del músic i artista plàstic, Pol Aumedes, amb un taller que vincula l’exposició amb el paisatge sonor que evoca, diumenge 18 de febrer, a les 12 hores.

La mostra es completa amb un catàleg que documenta el seus continguts i perquè sigui més accessible, el programa La Mirada Tàctil ha produït uns vídeos per a les persones amb dificultats auditives i sensitives, en què es presenta la informació en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Mollet del Vallès, onzè municipi de la itinerència

«Estiueig de proximitat, 1850-1950» s’estarà al Museu Abelló de Mollet del Vallès fins al 31 de març de 2024. Aquesta serà l’onzena itinerància d’un recorregut que es iniciar l’estiu de 2021 amb la inauguració al Museu d’Arenys de Mar i fins a la data s’ha pogut veure en els següents equipaments: Museu Municipal de Montmeló, Thermalia de Caldes de Montbui, Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, Espai Casinet del Masnou, Sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella, Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, Museu d’Art de Cerdanyola, Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu i Museu de Gavà.