Dos veïns de Mollet i Martorelles detinguts pel robatori d’un milió d’euros en joies

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i de la Policia Nacional han detingut quatre homes, dos a Catalunya, als municipis de Martorelles i Mollet del Vallès, i els altres dos a Madrid, a les localitats de Leganés i Pinto. Als arrestats se’ls considera els presumptes responsables del robatori comès a l’octubre en una coneguda casa de subhastes de Barcelona, on van sostreure joies valorades en un milió d’euros.

Segons han informat els Mossos, la investigació ha permès constatar que l’entramat criminal estava integrat per dos coneguts grups delinqüencials, un establert a Madrid i l’altre a Catalunya, que estaven vinculats entre sí, i que els seus integrants acumulaven un total de 251 antecedents, la majoria per delictes contra el patrimoni.

Els fets es remunten al mes d’octubre, quan els Mossos van tenir coneixement que s’havia produït un robatori amb força en una sala de subhastes de Barcelona. Els lladres van accedir al soterrani de l’establiment pels patis interiors de l’edifici. Un cop dins l’establiment van realitzar un butró en una de les parets que donava accés a la càmera cuirassada, la qual van violentar amb un bufador d’oxitall. De l’interior de la cambra i dels diferents aparadors del local, van aconseguir endur-se joies per valor d’un milió d’euros, una part de les quals eren propietat de la casa de subhastes i l’altra de diferents clients que les havien dipositat a l’espera de ser subhastades.

Gràcies a les imatges recollides per les càmeres de seguretat, tant de la casa de subhastes com dels voltants, els agents van observar com els autors dels fets, amb guants i altres peces de roba per a ocultar el rostre, entraven i sortien del local en diverses ocasions, portaven motxilles i maletes que contenien les eines necessàries per a cometre el robatori. Així mateix, les imatges van captar com alguns dels membres de l’organització realitzaven feines de vigilància a l’exterior del local amb la finalitat de detectar presència policial i alerta la resta del grup.

Els assaltants van abandonar les ampolles de gasos industrials usats per al bufador d’oxitall i altres eines utilitzades per a la comissió del robatori, però es van emportar gran part de les imatges de seguretat de l’establiment.

La DIC va iniciar una investigació que va permetre constatar que el fet delictiu havia estat comès per individus amb un alt grau d’especialització i experiència. Els autors comptaven amb un perfecte coneixement de l’ús de bufadors d’oxitall, llances tèrmiques i inhibidors de freqüència. A més, també disposaven dels coneixements tècnics necessaris per a la desactivació d’alarmes, la realització de butrons, i el forçament i obertura de cambres cuirassades i caixes fortes.

Dies després del robatori van aparèixer abandonades i cremades, en una zona inundable del riu Besós al municipi de Sant Fost de Campsentelles, diferents parts no valuoses de les joies, com ara maquinària interna de rellotges i elements decoratius, i les etiquetes identificatives dels objectes per la seva subhasta.

Després de diverses gestions policials, els Mossos van aconseguir identificar dos dels autors del robatori, dos delinqüents especialitzats en aquesta mena de robatoris que estarien ubicats al Vallès Oriental. Aquest fet va permetre que dies més tard la Policia Nacional identifiqués i localitzés a Madrid la resta dels investigats.

Davant aquests fets es va constituir un Equip Conjunt d’Investigació (ECI) format per agents de la Policia Nacional i dels Mossos d´Esquadra, el qual va permetre constatar que els autors del robatori formaven dos grups delinqüencials vinculats entre si que es concertaven per a cometre robatoris en diferents punts del territori. Uns estaven establerts a Madrid, mentre que uns altres residien a Barcelona, i tots ells eren ben coneguts per comptar amb amplis historials delictius.

El 7 d’abril es va establir un dispositiu policial conjunt que va permetre detenir quatre persones i realitzar quatre entrades i escorcolls als domicilis que els arrestats tenien a Madrid i Catalunya. Un cinquè membre del grup està en crida i cerca pendent de la seva detenció.

Dos de les detencions i dels registres es van dur a terme a Leganés i Pinto, mentre que els altres dos detinguts i escorcolls es van realitzar a Martorelles i Mollet del Vallés.

Als domicilis dels arrestats els agents van intervenir 1.700 euros en efectiu, un equip complet de bufador oxitall, ordinadors portàtils, un disc dur, diversos telèfons i targetes SIM. També es van trobar dos inhibidors de freqüència, un equip d’escalada, una uniformitat completa d’una empresa de telefonia i nombroses peces de roba i calçat utilitzades durant els robatoris per a impedir la seva identificació (guants, tapaboques i passamuntanyes).

Els policies també van localitzar dos trasters a Móstoles (Madrid), on van trobar diverses eines per a cometre robatoris amb força (palanquetes, maces, claus de lleva, tornavisos, un extractor de barrets forts, un martell pneumàtic i una radial, entre d’altres).

Els quatre arrestats després de passar a disposició judicial van quedar en llibertat amb càrrecs amb mesures cautelars.

La investigació continua oberta.