Mollet presenta les seves 65 accions per lluitar contra el canvi climàtic

Plaques solars a l’edifici de la Policia Municipal

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha presentat aquest dilluns un document, el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) on s’estableix el full de ruta que seguirà fins a l’any 2030 a l’hora de planificar i aplicar noves polítiques i actuacions encaminades a combatre el canvi climàtic en l’àmbit local i global. L’important document serà portat al Ple d’aquest mes d’abril per al seu debat i votació pels grups municipals.

El pla d’actuació contempla fins a 65 accions que es poden dur a terme per ajudar a reduir de forma important l’escalfament global. Hi ha 34 accions de mitigació, centrant-se en la promoció de l’eficiència energètica i les energies renovables per reduir les emissions, i 31 accions d’adaptació per esdevenir un municipi més resilient davant les adversitats provocades per la crisi climàtica.


Aquestes accions demanen implantar accions com més punts de càrrega de vehicles elèctrics a la ciutat; la instal·lació de més plaques solars en edificis municipals, la creació d’una Agència Local de l’Energia; polítiques destinades a fomentar la biodiversitat en el medi; cobertes verdes per edificis o pèrgoles per lluitar contra la pujada de les temperatures, entre altres.


Pel regidor d’Educació i Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto “estem davant d’un pas ambiciós que ratifica el compromís d’aquest Ajuntament en la lluita contra el canvi climàtic que, a més, ens dota d’un seguit d’eines concretes per assolir els objectius marcats”. Segons Broto “la inacció, com també contempla el pla, no és viable. Si no actuem, ens podem trobar davant situacions irreversibles, sense deixar de banda el cost econòmic per les administracions, i per tant, per la ciutadania, de no aplicar mesures urgents”.


Per aplicar aquestes noves mesures, s’ha partit d’una diagnosi del municipi on s’han analitzat àmbits com ara la mobilitat, la infraestructura verda i blava, la qualitat de l’aire, el cicle de l’aigua, l’energia o els residus.

La previsió és que les diferents accions es vagin incorporant en els pròxims anys en els diferents pressupostos municipals. També algunes de les actuacions es poden veure accelerades si la ciutat accedeix als fons Next Generation de la Unió Europea. Un dels projectes, el Mollet Ciutat Sostenible i energèticament inclusiva. Inclou instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals, promoció de les instal·lacions en el sector privat empresarial, projectes d’inversió público-privada i una fotolinera (punt solar de càrrega de vehicles elèctrics) a la ciutat. Ara mateix la ciutat ja té 10 instal·lacions d’aquesta mena i es vol que siguin moltes més. La darrera és la que es va implantar a la comissaria de la Policia Municipal. El Govern local va indicar que aquests projectes es faran realitat en qualsevol cas, encara que la UE no concedeixi les ajudes.

Moment de la presentació del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC)

MÉS DE DEU ANYS DE CANVIS

Les accions contra el canvi climàtic a Mollet no vénen d’ara sinó que es van iniciar ja fa més d’una dècada. Després d’adherir-se al Pacte d’Alcaldes per una Energia Sostenible Local (Covenant of Mayors) l’any 2008, de crear el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) l’any 2009. El Govern local considera que s’han assolit més del 80% dels objectius d’aquell pla. També es va crear la Secció de Gestió Energètica i Sostenibilitat l’any 2012. En encetar el 2020 l’Ajuntament va fer un nou pas endavant amb la Declaració de l’Emergència Climàtica i la implantació de mesures de mobilitat com el Mollet Ciutat 30.


Ara amb el nou pla l’Ajuntament de Mollet dóna un pas més en el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic.
Per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs “és evident que davant la situació de canvis permanents, ens hem d’adaptar constantment a les noves circumstàncies amb l’objectiu de mitigar i adaptar-nos a les conseqüències del canvi climàtic”, afegint que “es tracta d’unes conseqüències que afecten a tots els àmbits, com ara la salut, el benestar, la transició energètica, l’economia i l’elaboració que hem fet d’aquest pla és una bona mostra d’aquesta transversalitat”.