L’Ajuntament i l’Associació d’Amical Mauthausen reten homenatge a les persones assassinades als camps nazis

Aquest dimecres s’ha fet l’ofrena floral que organitzen conjuntament l’Ajuntament i l’Associació d’Amical Mauthausen de Mollet. És l’acte que cada any es fa amb la commemoració de l’aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen ara fa setanta-sis anys. Enguany, però, de mutu acord, l’acte ha estat més íntim i s’ha fet una única ofrena, per complir amb les mesures de seguretat sanitàries, per part dels familiars directes de les víctimes, l’alcalde Josep Monràs, i representants de la Corporació Municipal.

L’ofrena s’ha fet davant el Monument a les persones assassinades als camps nazis, a la plaça d’Amical Mauthausen. L’acte es repeteix cada any el 5 de maig per recordar a totes les persones assassinades als camps nazis, especialment a les víctimes molletanes: Vicenç Bach, Pere Cuyàs, Joan Molins, Joan Tura i Antonio López Tarragona.

L’alcalde Josep Monràs, abans de recordar els cinc molletans assassinats a Mauthausen, ha dit que “cal seguir recordant a totes aquestes persones que van lluitar contra el feixisme, alguns amb la seva vida. Aquest acte no només és de record, es també un missatge a les noves generacions perquè tinguin present que el que sembla que va passar fa molt de temps, malauradament encara ho tenim massa a prop i, per aquest motiu, hem de seguir fent conscienciació, divulgació i sensibilització d’aquella etapa fosca de la nostra història”.

I en aquest sentit, Monràs ha anunciat que “estem treballant per establir un conveni de col·laboració amb Amical de Mauthausen de Catalunya justament per treballar de manera coordinada en dur a terme aquesta tasca de divulgació i sensibilització adreçada especialment a les noves generacions”.

Per la seva banda, Pilar Molins, presidenta d’Amical Mauthausen a Mollet i filla d’un dels cinc molletans assassinats als camps de concentració nazis, Joan Molins, ha dit que “aquest any no pensàvem poder fer l’ofrena per aquesta situació de pandèmia, però quan em van trucar de l’Ajuntament per fer-la de forma més íntima, se’m va eixamplar l’ànima. Avui és un dia difícil, però també és un dia de joia. Quan he vist la corona de llorer, m’he dit, mira, la corona dels campions, els que van sobreviure i els que van morir, tots van ser uns campions”.