Mollet recordarà l’exalcalde Josep Fortuny al monument a Companys i a Neus Català, al monument Amical Mauthausen

Monument a Companys on cada any es realitza un acte institucional

A la Junta de portaveus de Mollet reunida aquest dimarts s’ha informat de l’acord que ha arribat l’Ajuntament amb les entitats Amical Mauthausen de Mollet i Associació promemòria als immolats de Catalunya a Mollet.

Concretament amb Amical Mauthausen s’ha acordat incorporar un element de record a l’exdeportada  Neus Català i a totes les dones assassinades als camps de concentració nazi al monument que hi ha a la plaça Amical Mauthausen de la ciutat i on es rendeix homenatge, cada any, als cinc molletans morts als camps de concentració nazis. Tanmateix, també dintre del mateix àmbit de la memòria històrica, el govern local ha arribat a un acord amb l’Associació promemòria als immolats de Catalunya a Mollet per incorporar un element de record a l’alcalde Fortuny al monument a Lluís Companys, ubicat a l’espai del mateix nom. L’Associació promemòria als immolats està presidit, precisament, pel fill de l’alcalde republicà que va ser mort per la dictadura franquista.


El passat mes de gener el ple de Mollet va aprovar  per unanimitat una proposta perquè els noms de l’exalcalde de la República Josep Fortuny, a més a més de la lluitadora antifeixista Neus Català siguin inclosos en el nomenclàtor de la ciutat.La proposta inicial, presentada per Mollet en Comú, a partir d’una petició prèvia d’un grup de persones de la ciutat referent únicament a la supervivent dels camps nazis, demanava que  Neus Català i  Anna Bosch, donessin nom a algun espai de la ciutat. La moció es va aprovar amb una esmena proposada pel grup municipal del PSC que va incorporar el nom de l’alcalde republicà de Mollet assassinat pel franquisme, Josep Fortuny, i també del polític molletà i pare de la Constitució del 1978, Jordi Solé Tura.