Municipalització de l’Aigua

Antonio López

Més de 60 entitats denuncien l’actitud d’Agbar que impulsa processos de judicialització. Cal recordar que hi ha més de 43 municipis que estan en procés de  municipalització de l’aigua. Aquestes entitats defensen  que no “es faci negoci” amb un dret humà com és  l’aigua i donen suport als 43 municipis que volen desprivatitzar aquest  servei essencial. 

Molts dels municipis catalans que han començat processos de desprivatització per assumir-ne la gestió directa, s’han hagut d’enfrontar a processos de judicialització per part d’Agbar, una actitud inacceptable.L’aigua és un bé comú per  les persones, no de les empreses”, que les gestionen. Agbar assetja a ciutadans/es  amb problemes econòmics i en situació de pobresa energètica, que  s’ha vist agreujat amb la pandèmia de la covid-19.

No podem tolerar com es “mercantilitza” un servei  necessari   per viure. L’aigua “no pot estar en mans del mercat” mai, hem de garantir l’abastiment per a  les persones, les comunitats i els ecosistemes. A un preu raonable i saludable.  Cal lluitar per la desprivatització de l’aigua, cal “reforçar el que és comú” i fer front als embats de les multinacionals com Agbar. Cal  “posar fre” a les situacions d’abús mitjançant processos de Remunicipalització pública amb participació  democràtica. 

Hem de denunciar els entrebancs que està posant la Multinacional Agbar als municipis que tenen la voluntat de desprivatizar i es troben amb l’actitud d’aquesta empresa de judicialitzar tots aquests processos i presenta contenciosos-administratius en unes pràctiques sistemàtiques gasta’n ingents quantitats d’euros contractant despatxos d’advocats caríssims.S’ha de denunciar la “manipulació” mediàtica que exerceix i la persecució que fa als diferents moviments socials i organitzacions que volen obrir el debat. Per últim volem donar  suport als 43 ajuntaments que han iniciat processos de remunicipalització i  als 150 consistoris on pròximament s’acaba la concessió privada de l’aigua perquè “iniciïn els mateixos processos”.


La gent d’esquerra unida i Alternativa. I Comunistes de Catalunya de Mollet del Vallès, Diem No a Agbar, i  diem Si als ajuntaments i moviments socials que volem municipalitzar  les concessions privatitzades.

 Antonio Lòpez