La infermeria sempre a la trinxera

Elena Justicia

La professió de la infermeria és fonamental i una de les més apreciades a la sanitat a pesar de la situació a Catalunya que passa per una precarització del sector, si més no, preocupant. I no només pels baixos sous i cada vegada amb més càrrega de treball, la falta de recursos humans i materials, més les jornades extenuants de treball; ja que a tot això, recentment també s’ha afegit la falta de respecte per la professió d’infermera la poca transparència en la gestió de la contractació d’infermeres per a la campanya de vacunació contra la Covid-19 a tot el territori català.

Tot va començar quan l’exconsellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar la necessitat del Departament de Salut de reclutar infermeres i infermers per reforçar aquesta campanya, ja que es preveia que no seria assumible únicament per part de les professionals que actualment estan treballant a l’Atenció Primària. Es va habilitar un formulari perquè el personal d’infermeria s’apuntés voluntàriament. Fins aquí tot bé. Però feta la llei feta la trampa, ja que no hi havia cap document on quedés establert el tipus de contracte, les condicions laborals, la duració, ni la remuneració que s’havia de percebre per fer aquesta tasca. Que sí, VOLUNTÀRIA, però no GRATUÏTA. 

El col·lectiu d’infermeres ja va demanar que es realitzés una contractació transparent i amb igualtat d’oportunitats, on les condicions fossin dignes per a tots els professionals contractats, alhora que l’enumeració econòmica fos un reconeixement al sobreesforç realitzat. En molts casos, els criteris establerts per remunerar les hores realitzades fora de l’horari laboral ha esdevingut desigual i en alguns casos ha perjudicat treballadors/es que han dedicat moltes hores a fer aquesta tasca.


Fa falta més transparència i respecte en aquest tipus de gestions per part del departament de salut, i sobretot, respecte cap a uns professionals que es juguen la salut a la trinxera i a la primera línia de foc envers la pandèmia.
Per últim volem fer un reconeixement pel treball realitzat a totes les infermeres i infermers per cuidar-nos.
Sempre amb la sanitat pública 100%

Elena Justicia

de La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès/Marea Blanca de Catalunya