L’ADF La Serralada comença a patrullar per Gallecs per prevenir els incendis forestals

Vehicles de l’ADF a l’espai rural de Gallecs. Foto: ADF 301

El Consorci de Gallecs ha donat per iniciada la campanya de prevenció d’incendis d’aquest estiu, que s’allargarà, en principi, fins al 15 de setembre. Enguany, i per segon any consecutiu, l’ADF La Serralada 301 és l’encarregada de fer les tasques de prevenció i extinció d’incendis a les 740 Ha de l’espai rural de Gallecs.

Fa quinze dies que l’ADF ha iniciat els serveis ordinaris de la campanya, que consisteixen en patrullatges de dotze hores –des de les 10 del matí fins a les 10 de la nit– els set dies de la setmana, amb una o dues unitats de vehicles 4×4, que compten amb kits d’extinció d’incendis. Tot i que la campanya es preveu que es tanqui oficialment el 15 de setembre, des de l’ADF no descarten que es pugui allargar. “Se’ns presenta una campanya marcada per l’escassetat hídrica al territori i les altes temperatures”, explica Oriol Serratusell, membre de l’ADF La Serralada, qui afegeix com a risc el preocupant estat del sotabosc.

“Hem passat un hivern i una primavera secs. A la vegetació li falta aigua i a això se li afegeix l’acumulació de vegetació morta de l’any passat, que fa que tinguem un sotabosc amb molt combustible”, diu Serratusell.

Els voluntaris de l’ADF La Serralada 301 duen a terme actuacions de prevenció per minimitzar el perill d’incendi i facilitar les possibles tasques d’extinció a l’espai de Gallecs. Entre aquestes accions hi ha la inspecció de camins i la informació del seu estat al Consorci, l’obertura de camins bloquejats per caigudes d’arbres, l’eliminació de combustible vegetal, el control i detecció de columnes de fum, la primera intervenció en conats d’incendi.

Ara, en plena època de sega, també es coordinen amb els pagesos per evitar focs als camps. “La campanya de sega és un moment en què hi ha un alt risc d’incendi, ja que les màquines treballen a les hores amb més temperatura i el risc d’ignició del camp és molt elevat”, explica el membre de l’ADF.
Més enllà de les feines relacionades amb els incendis, l’ADF també du a terme altres tasques com la vigilància de possibles punts de caça furtiva –per poder informar els agents rurals–, la recollida d’abocaments al medi i la sensibilització. De fet, des del Consorci de Gallecs s’ha volgut incidir en aquestes labors de sensibilització que fan els voluntaris de l’ADF perquè els usuaris del parc segueixin unes bones normes de conducta i respecte a l’entorn.

L’ADF La Serralada 301 és l’associació de defensa forestal que dona cobertura en prevenció, vigilància i primera intervenció d’incendis forestals als Ajuntaments de Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet. Aquest és el segon any que també cobreix el Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs en el marc d’un procés d’integració de l’ADF Gallecs dins l’ADF La Serralada 301.

“Des del Consorci de Gallecs hem fet aquest pas d’integrar-nos a l’ADF 301 per optimitzar els recursos i garantir una eficient campanya de prevenció d’incendis al Parc”, apunta Gemma Safont, gerent del Consorci
de Gallecs.

L’ADF La Serralada 301 compta amb una trentena de voluntaris, cinc patrulles de vehicles 4×4, tres de les quals amb kits d’extinció d’incendis i dues unitats motoritzades per donar cobertura a les 2.580 Ha que abasta. L’entitat manté l’activitat els 365 dies de l’any. Durant el 2020, es van comptabilitzar més de 12.500 hores de servei.