Després de la pandèmia cal una sanitat pública 100%. 

Antonio López

La pandèmia no pot ser excusa per  deteriorar  més el nostre sistema sanitari ni a Catalunya, Espanya ni a Europa. Els MMSS i l’esquerra han lluitat contra les polítiques neoliberals de mercantilització i, privatització del sistema sanitari i la perversió de la connivència publicoprivada que han portat a la deterioració de l’actual del sistema sanitari català. Aquesta situació ha comportat a la reducció de milers de sanitaris i l’una rebaixa substancial dels pressupostos en matèria de salut. 

Davant aquesta situació tan precària a Catalunya estem davant de la pandèmia del Covid-19 en la qual ja han mort unes 15.000 persones a Catalunya  i més de 80 mil en el conjunt de l’estat a més de 634 mil Contagiats a Catalunya i 3 milions 750 mil a Espanya.

El que ha passat a les residències és brutal, milers de morts evitables i ningú responsable.

Les mesures preses pels governs de Catalunya i l’estat espanyol no han estat molt encertats. S’han pres mesures molt necessàries de confinament i paralització del sistema productiu i mobilitat no essencial molt tard el que ha provocat més morts i més  contagiats per no prendre aquestes mesures abans, necessàries per a protegir la població en general i als més vulnerables en particular. 

L’actuació de la unió europea estat dolenta, ja que no hem vist una bona coordinació i mesures econòmiques i socials suficients que la ciutadania necessita. Aquesta unió europea no és la que hem de defensar cal una reflexió profunda del futur immediat  i dir ben alt, Europa si, però no així, fa falta un canvi radical del model d’una Europa més social  dels treballadors, pobles i capes populars i no dels mercaders. Cal un l’enfortiment d’un veritable Servei Nacional de Salut, públic, universal, finançat amb impostos i recursos suficients de personal i materials. Un sistema transparent, rendiment de comptes i auditoria ciutadana. 

Nacionalització dels serveis sanitaris, sociosanitaris i socials, retornant al caràcter públic a tots els serveis que s’han privatitzat.Reorientació del sistema cap a l’atenció primària de salut dotant-la de capacitat assistencial, Participació real i democràtica de la comunitat sanitària i ciutadana que afectin la seva salut.

La gran esperança són les vacunes, però com sempre s’han convertit en un mercadeig de les farmacèutiques i molts països no s’estan beneficiant per la seva situació econòmica per això és necessari liberalitzar les vacunes perquè siguin universals i ningú es lucri. 

Finalment la mobilització i la intervenció institucional decidida seran clau per a construir una societat més justa i més solidària. Per això el 30 de juny ens manifesten  en tota Catalunya per una atenció primària més forta, amb més recursos per a l’assistència sanitària millor i  també per la contractació de més personal i que aquests siguin ben remunerats i valorats.

Antonio Lòpez

Portaveu de la plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès/Marea Blanca de Catalunya