Mollet recupera aquest cap de setmana la Fira d’Artesans

Mollet tornarà a gaudir aquest cap de setmana del 17 al 19 de setembre de la Fira d’Artesans, una de les més prestigioses de Catalunya. Serà la 37a edició i no la 38a com li tocaria, ja que l’any passat no es va poder celebrar per les restriccions Covid-19. Aquest any, per alegria de tothom, especialment dels veïns dels carrers on se celebra des dels seus inicis, es tornarà a fer encara que amb algunes limitacions i molt control.

El president de l’Associació de Veïns i Veïnes Fira d’Artesans, Martí Turégano, s’ha mostrat molt content amb el format d’aquest any i ha afirmat que servirà “d’exemple” per altres esdeveniments.

La Fira d’Artesans de Mollet tindrà una setantena de parades i els accessos als carrers es tancaran i hi haurà una única entrada amb control d’aforament i una única sortida. Les parades estaran aquest any separades per almenys 1,5 metres de distància i no hi haurà l’opció de degustar els productes. L’entrada serà per les escales de Can Rota, on hi haurà el punt d’informació i el control d’aforament. L’aforament màxim permès és de 950 persones.

Els artesans se situaran als carrers Portugal, Sol, Bartomeu Robert, Tajo i plaça de l’Artesania, dibuixant un recorregut que arribarà al carrer de Can Pacià, que aquest any no tindrà parades perquè serà el punt de sortida de la Fira. L’horari de la Fira serà el divendres de 17 h a 22 h, el dissabte de 10 h a 14 h i de 17 h a 22 i el diumenge de 10 h a 14 h i de 17 h a 21 h. Als migdies també s’hi podrà accedir, però és probable que moltes parades estiguin tancades.

En total haurà una quarantena de productors de peces de ceràmica, papereria, porcellana, fusta, mobles, vidre, tèxtil, joguines o estores. La resta d’artesans seran del sector de l’alimentació, amb productes com olis, mels, embotits, vins, pa dolços o formatges.

La Covid-19 ha obligat a suspendre els tradicionals tallers artesanals per a nens que es feien en les anteriors edicions, com ara el de producció de pa. Tampoc hi haurà actuacions de castellers, capgrossos o sardanes.

AGRAÏMENT ALS TREBALLADORS ESSENCIALS

La decoració dels carrers, a càrrec de l’Associació de Veïns i Veïnes Fira d’Artesans, un dels trets d’identitat de la Fira, estarà formada aquest any per lones que es penjaran als carrers amb missatges d’agraïment als sanitaris, mestres, bombers o ciutadans pel seu esforç davant la pandèmia. La proposta va sorgir dels membres més joves de l’associació.

L’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha recordat que la Fira “té una importància extraordinària per la ciutat i per Catalunya. És una fira reconeguda i de qualitat”. En aquest sentit, ha destacat que es pugui tornar a celebrar encara que sigui amb restriccions i menys activitats. “És responsabilitat de tothom. A poc a poc i bona lletra”, ha assenyalat.

La regidora de Cultura i Festes, Mercè Pérez, ha destacat que, tot i la pandèmia “Estem contents que aquest any puguem tornar a celebrar la Fira d’Artesans una fira molt arrelada a la ciutat. Malgrat els canvis que hem hagut de fer per donar compliment a la normativa Covid, manté la seva qualitat i el seu esperit de sempre”.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Tot i la limitació d’activitats – que no permetrà fer activitats clàssiques com la sardinada- la Fira es clourà amb un concert d’havaneres a càrrec del grup ‘Els Americanus’ al Mercat Vell el diumenge 19 de setembre a les 19 hores. Les entrades tindran un preu simbòlic d’1 euro i s’hauran d’adquirir prèviament per internet. L’aforament serà de 170 persones. ‘Poemes de llum’ és el títol de l’exposició que acull aquest any el Centre Cultural la Marineta amb motiu de la Fira d’Artesans. Es tracta d’una mostra de fotografia i pintura, amb obres de les artistes Verònica Menechini i Katrien Van Steen. La inauguració serà el 17 de setembre, amb l’inici de la Fira, i es podrà visitar fins al 18 d’octubre.