El Museu Abelló estrena “L’home nu”

Dibuix de Lola Anglada (1913)

Museu Abelló. Del 30 de setembre al 9 de gener. 19.30h.

El Museu Abelló de Mollet de Vallès acull l’exposició itinerant “L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat” del 30 de setembre al 9 de gener´. La mostra reflexiona sobre el gènere i la identitat en l’art a partir de nus masculins d’obres històriques que dialoguen amb creacions contemporànies.

La mostra es presentarà al públic juntament amb el catàleg que s’ha editat, el proper dijous dia 30 a les 19.30 h, amb una actuació de dansa contemporània a càrrec de Sisu Coromina amb l’obra d’Ivonne Navarro anomenada L’home alliberat.

L’exposició ve acompanyada d’una proposta educativa adreçada principalment als alumnes de Batxillerat i ESO anomenada Cossos dissidents,  amb la que a través de l’art es convida als i a les joves a treballar i reflexionar sobre el concepte de les diverses de les identitats.

Sota el comissariat de Fina Duran i Txema Romero, la mostra “L’home nu” exhibeix peces de diverses èpoques, tècniques i formats, agrupades en diferents àmbits. Des d’escultures romanes a instal·lacions de videoart contemporani, passant per retaules barrocs, porcellanes vuitcentistes, escultures, dibuixos i pintures modernistes i noucentistes, obra gràfica, fotografies, exlibris, portades de discos, còmics o, fins i tot, perfums.

Les obres exposades corresponen a alguns dels artistes locals més destacats de finals del segle XIX i principis del XX com Marià Fortuny, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Ismael Smith, Josep de Togores, Marià Andreu, Josep Llimona, Manolo Hugué, Francesc Domingo, Antoni Vila Arrufat, Antoni Estruch, Joan Vilatobà, Joan Brull, Pere Prat Ubach, Carles Bacaflor, Francisco Torras i Armengol, Josep Rigol Fornaguera, Enric Cristòfol Ricart, Francesc Juventeny, Francesc Sitjar, Rafael Molins Marcet o Lola Anglada.

Aquestes peces comparteixen espai amb creacions d’artistes contemporanis com ara Antoni Miralda, Nazario Luque de Vera, Carlos Pazos, Francesca Llopis, Núria Güell, Mar C. Llop, Sebas Martín, Ivonne Navarro i Roberta Marrero, entre d’altres.

Josep Rigol (1927)

La mostra es pregunta sobre què vol dir ser home al segle XXI, des d’una mirada diversa i igualitària però defugint el binarisme. El relat històric ens revela com a partir del segle XIX es comença a apuntar el canvi que es consolidarà en les avantguardes, que trencaran amb el cànon clàssic i representaran la diversitat de cossos, i també d’identitats i opcions.

Al llarg del XX, l’home esdevé objecte de desig i l’arribada el cinema, el còmic, la música, i també la indústria del perfum i la moda, aniran construint una imatge de la masculinitat més variada. L’exposició convida a reflexionar sobre el context actual, marcat per la revifada del moviment feminista i les noves corrents de desconstrucció de les categories de sexe i gènere.

El punt de partida és l’autocrítica d’uns museus en què els nus masculins romanen amagats a les calaixeres de les reserves, i en els quals les dones queden relegades a ser protagonistes passives de les fantasies masculines heteronormatives. En aquest sentit, la mostra recull dades sobre la presència masculina enfront de la femenina en els museus que participen de la tria d’aquesta exposició, on el nu masculí representa un 25,86 % en comparació al femení, que és el 74,14 %, mentre que la presència de dones artistes és inversament proporcional amb només un 1,86 % d’obres de dones artistes exposades, enfront d’un 98,14 % d’homes.

Per aprofundir amb el discurs de la mostra s’ha publicat un catàleg amb textos dels seus comissaris, de la directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Mireia Rosich, i de la professora d’Història de l’Art, Maria Garganté, entre d’altres. El catàleg està disponible a la Llibreria de la Diputació de Barcelona.

Fins arribar a Mollet del Vallès, “L’home nu” ha rebut 8.501 visitants en prop de dos anys d’itinerància per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació. Estrenada el novembre de 2019 al Museu d’Art de Cerdanyola, la mostra s’ha exhibit al Museu de Sitges, el Museu de l’Hospitalet, el Museu d’Art de Sabadell i Thermalia-Museu de Caldes de Montbui. Després de Mollet de Vallès, l’exposició té previst visitar els museus locals de Cornellà, Vilafranca del Penedès i Mataró.

Produïda per la Diputació de Barcelona, juntament amb el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu Abelló de Mollet del Vallès, la mostra exposa peces dels següents equipaments: Museu de Badalona, Museu de l’Hospitalet, Museu d’Art de Sabadell, Museu de Terrassa, Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Thermalia – Museu de Caldes de Montbui i Vinseum – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.