La Fundació Sanitària Mollet i la Fundació Alb Bosc, guanyadora i finalista dels Premis Eines a les millors iniciatives socials

La primera tinenta d’alcaldia, Mireia Dionisio, entrega el guardó a la coordinadora del projecte de cohabitatge social de la Fundació Sanitària Mollet, Gemma Cervera

El Programa de cohabitatge social en salut mental de la Fundació Sanitària Mollet ha estat guardonat amb el Premi Eines d’àmbit local. Es la primera edició d’aquests premis, atorgats per la Càtedra d’Emprenedoria i Innovació Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en la qual hi participa l’Ajuntament de Mollet. La Fundació Alb Bosc de Mollet va ser finalista pel seu programa dels habitatges tutelats per a persones amb discapacitat. Els guardons reconeixen les cinc millors iniciatives d’emprenedoria social d’àmbit català, vallesà i local. L’acte d’entrega es va celebrar aquest dimecres al vespre a l’Auditori de Sant Cugat del Vallès.

El programa de la Fundació Sanitària Mollet va ser premiat en la categoria de de millor projecte consolidat d’àmbit local, amb una dotació econòmica de 2.500 euros. És un programa que treballa per afavorir l’accés a l’habitatge de persones amb problemes de salut mental que no tenen les necessitats bàsiques cobertes.

La coordinadora d’aquest projecte, Gemma Cervera, ha explicat que “ens sentim molt agraïts per la concessió del Premi Eines d’enguany ja que ens permet donar resposta a la situació de doble exclusió que pateixen alguns ciutadans i ciutadanes del nostre entorn: no poder accedir a un habitatge per trobar-se en una situació d’exclusió social i patir una malaltia mental de llarga evolució. Els pisos de cohabitatge social els ofereixen la oportunitat de canviar la seva vida, amb dignitat, i per això el nostre objectiu és seguir incrementant el número de places disponibles per tal de donar resposta a aquesta necessitat”.

En aquesta mateixa categoria, la Fundació Alb Bosc de Mollet va ser finalista pel programa dels habitatges tutelats per a persones amb discapacitat. Es tracta dels edificis situats als carrers Cristòfol Colom i Ferrocarril, amb 42 places per a persones amb algun tipus de discapacitat. Per aquest projecte, l’Ajuntament va cedir els terrenys del Carrer Colom a la Fundació per a construir-hi l’edifici.

L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha destacat que “per al govern de la ciutat el més important són les persones, el seu benestar i el seu futur. Aquest ha de ser el far de totes les polítiques públiques que impulsem des de l’ajuntament, ja sigui des de medi ambient, ocupació, serveis socials”. L’acalde ha afegit que “perquè aquests polítiques tinguin major èxit és molt important la cooperació amb altres administracions i agents del nostre entorn. El projecte dels Premis Eines és un clar exemple d’aquesta voluntat de cooperació entre diferents agents”.

La primera tinenta d’alcade, Mireia Dionisio, ha explicat que “l’Ajuntament de Mollet té un clar compromís de lluita contra les desigualtats i el suport de les iniciatives d’economia social n’és un exemple. Som l’administració més propera a la ciutadania i tenim clar que hem de fer polítiques d’escut social, ajudar a qui més ho necessita, però també treballar per generar oportunitats per als nostres ciutadans i ciutadanes des de la vessant de promoció econòmica amb polítiques i accions que tinguin molt en compte la responsabilitat social”.

D’altra banda, el premi al millor projecte incipient d’àmbit local va ser per l’Obrador Compartit Polivalent de La Catalitzadora, de Sant Cugat, que té com a objectiu l’elaboració de productes agroecològics.

El premi pel millor projecte d’àmbit vallesà consolidat va ser pel programa Un pas endavant per la inclusió laboral, de la Fundació Viver de Bell·lloc de Cardedeu, amb una dotació econòmica de 2.500 euros. Es tracta d’un programa que promou la creació de llocs de treball per persones amb discapacitat.

El premi pel millor projecte d’àmbit vallesà en estat pre-inicial, incipient o de nova creació va ser per La Sàrria –Ecodistribució, de Sabadell, amb una dotació econòmica de 2.500 euros. És una cooperativa especialitzada en la distribució de mercaderies urbanes.

El premi pel millor projecte d’àmbit català va ser per l’Associació Espiral-Technovation Girls Catalunya, de Barcelona, amb una dotació econòmica de 5.000 euros. Es tracta d’una iniciativa que cada any convida a infants i adolescents d’entre 10 i 18 anys a crear una aplicació mòbil com a solució tecnològica a un problema social.

La Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social està adscrita al Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS), i va ser creada per la UAB, els ajuntaments de Mollet del Vallès i Sant Cugat del Vallès, els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona.

Els Premis Eines volen promoure els projectes de transformació social que tenen en compte l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, i que per tant van dirigits a “promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom”.