Conseqüències de les retallades de la sanitat pública

José Rodríguez

Normalment llegim o escoltem macroxifres sobre la despesa a la sanitat pública, sobre l’escassetat de professionals, guàrdies interminables i comparatives amb un passat més o menys proper o amb altres països del nostre entorn, són xifres que la població de vegades ens costa d’entendre fins que nosaltres o algú proper necessita dels serveis de la sanitat com ha estat en el cas que relataré.

La meva parella va patir un accident al carrer passejant a la nostra mascota, va introduir un peu en un forat i a conseqüència de la caiguda va patir un esquinç de grau 2 al turmell i allà comença la nostra aventura i vam començar a patir les retallades, a l’àrea de traumatologia d’urgències de l’hospital de Mollet només hi ha una doctora per la qual cosa s’acumulen a la sala d’espera els pacients amb dolors ossis o musculars més o menys intensos i després de tres hores d’espera per fi podem sortir de l’hospital amb una bena al turmell , una recepta d’antiinflamatoris i un informe on li indicaven que el tractament havia de seguir al CAP.

Al CAP tornem a patir les retallades i és fàcil imaginar perquè, a Mollet tenim 2 CAPS i una població estimada de 50.000 habitants els comptes són fàcils tenim un CAP per cada 25.000 habitants amb una població envellida segons ens expliquen les estadístiques que de tant en tant quan es publiquen per part de l’ajuntament, bé doncs després de diverses trucades i una sol·licitud presencial , 10 dies després aconseguim una visita amb la doctora i un cop a la consulta es manifesten amb més duresa les retallades, la doctora sol·licita una ecografia encara que ens informa que seria millor una ressonància magnètica però que ella no la pot demanar (les retallades no els permeten demanar les proves necessàries) i també sol·licitarà rehabilitació per al turmell que hauria de començar en una setmana però que amb la llista d’espera que hi ha per rehabilitació aquesta trigarà almenys un mes i mig pel que ens recomana que ens busquem un fisioterapeuta privat. De debò? La doctora ens diu que perquè el turmell li quedi bé hem de pagar per un servei que l’ha de subministrar la seguretat social? I si no el puc pagar?

Finalment el nostre sistema de salut, el nostre sistema de benestar és tan precari que no és capaç de tractar un esquinç de turmell? . El pla és clar es tracta de precaritzar la sanitat pública per afavorir la sanitat privada i els culpables també són clars són els mateixos que han governat aquests últims anys a la Generalitat que després d’obtenir la competència de sanitat a Catalunya la doten d’uns pressupostos on queda és clar que el que menys els importem som els ciutadans.

José Rodríguez Román


Membre de Mollet en Comú