Un estudi torna a situar l’Estació de l’AP-7 com el setè espai més contaminat per diòxid de nitrogen

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona de (ISGlobal) que s’ha fet públic aquest dijous destaca la sisena posició de l’àrea metropolitana de Barcelona entre els nuclis urbans d’Europa amb una càrrega de mortalitat associada més gran atribuïble a les emissions de diòxid de nitrogen (NO2). Tot i que es basa en dades del 2015, l’estudi alerta d’aquesta tendència que encara afecta més Madrid, que lidera el rànquing, també impacta de manera rellevant a la zona de l’AP-7 a Mollet del Vallès, que surt al setè lloc de la llista.

Davant d’aquesta informació, l’Ajuntament de Mollet ha dit per les seves xarxes socials que les dades són de l’Estació que la Generalitat té ubicada al municipi “per mesurar les dades de contaminació de la xarxa de comunicació més gran de Catalunya (AP7), no les del nucli urbà de Mollet”.

També responent a les notícies el grup Mollet Respira han denunciat “aquesta situació igual que altres, com són les males olors industrials i la contaminació acústica que patim per la falta de control dels silenciadors dels cotxes i la proximitat del circuit de Catalunya”. “Creiem que ha arribat el moment de demanar una audiència pública a l’ajuntament de Mollet del Vallès amb totes les entitats i grups que treballem pel medi ambient i la salut, per planificar i prendre mesures eficaces per a lluitar contra aquesta xacra i el canvi climàtic”, comenten.

Segons ISGlobal l’àrea ​metropolitana de Barcelona podria evitar 3.769 morts anuals si s’apliquessin les noves recomanacions sobre contaminació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En concret, es podrien evitar 2.215 morts en aplicació de les recomanacions sobre partícules PM 2,5 i 1.554 vinculades a l’NO2. Aquestes xifres les revela un informe de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

La gran novetat pel que fa a les morts evitables té a veure amb la davallada pronunciada dels nivells recomanables de diòxid de nitrogen que l’OMS ha actualitzat. L’organisme en defensa de la salut mundial ha fixat uns estàndards molts més exigents. Així, si fins ara els registres acceptables se situaven en els 40 µg/m3 de NO2 i coincidien amb la directives de la Unió Europea (UE), ara aquestes recomanacions s’han rebaixat fins als 10 µg/m3. Això es reflecteix directament en les vides que es podrien salvar, segons l’estudi. Es passa d’una estadística gairebé residual -que a l’àrea de Barcelona representava evitar unes 82 morts anuals o a Madrid, unes 206- a unes xifres elevades. En el cas de la capital catalana, ara s’evitarien 1.554 morts i a Madrid 1.966. Pel que fa a les partícules PM2,5, les morts evitables amb les recomanacions de l’OMS del 2005 a l’àrea de Barcelona eren 1.297 i amb les noves s’arribaria a les 2.215.

Les estimacions són una actualització d’un estudi publicat originalment el gener del 2021 que mostrava que les ciutats europees podien evitar fins a 51.000 morts prematures. Després de la publicació de les noves recomanacions, ISGlobal ha fet una nova avaluació de la càrrega de mortalitat atribuïble a les partícules fines (PM 2,5) i al diòxid de nitrogen (NO2) a les mateixes 1.000 ciutats europees de l’estudi inicial.

Això dona com a resultat un increment del 113% de les morts evitables. En concret, es passaria d’evitar 51.213 morts relacionades amb les PM 2,5 amb les recomanacions del 2005 a 109.188 amb les noves. En el cas de l’NO2, es passaria de 900 a 57.030. Amb les noves recomanacions, gairebé el 100% de la població europea viu per sobre dels nivells recomanats. En el cas de les PM2,5 aquest percentatge és del 99,8% de la població que viu en ciutat i pel que fa a l’NO2, el 99,7%.

Davant d’això, l’autor principal de l’estudi i director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ ISGlobal, Mark Nieuwenhuijsen, reclama ajustaments comunitaris. “Com que els nivells actuals de contaminació atmosfèrica a les ciutats europees posen en joc més de 100.000 vides cada any, la UE hauria d’adaptar la legislació a les recomanacions de l’OMS”, manté.

Les deu ciutats amb major càrrega de mortalitat atribuïbles a les partícules PM2,5 són Brescia (Itàlia), Bèrgam (Itàlia), Karviná (República Txeca), Vicenza (Itàlia) i la Unió Metropolitana de l’Alta Silèsia (Polònia). Pel que fa a l’NO2, Madrid lidera el rànquing seguit d’Anvers (Bèlgica), Torí (Itàlia), l’àrea metropolitana de París (França), la de Barcelona i Mollet del Vallès.