25 de Novembre: Prevenció i Acció

Rase Soldevilla

Aquest 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, CCOO, com a sindicat feminista, veu amb preocupació com les violències no minven.

Des que va començar l’any, a Catalunya ja han estat assassinades 13 dones pel sol fet de ser dones (61 a tot l’Estat espanyol). Des del 2010 hi ha hagut 1.238 dones assassinades per homes. D’altra banda, 1 de cada 4 menors d’edat són testimonis d’aquestes situacions i un 77 % d’aquests han patit en primera persona el maltractament d’aquests violents a casa. Els feminicidis són la punta de l’iceberg de la violència contra les dones.

En aquest any 2021, el focus s’ha posat també en la violència vicària, és a dir, les agressions sobre una persona en substitució d’una altra, sobretot, la violència contra les filles i els fills amb l’objectiu d’infligir dolor i control a les seves mares. Segons fonts del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a Espanya, tot just un 3 % dels casos de violència de gènere acaba amb la suspensió del règim de visites als pares que han exercit el maltractament i només en un 5,2 % dels casos els jutges dicten la retirada de la guarda i custòdia als agressors com a mesura cautelar de protecció dels menors.

La violència envers les dones no està reservada a una cultura, regió o país específic ni a grups particulars de dones en la societat. La violència masclista representa, en qualssevol de les seves formes, àmbits i expressions, un greu atemptat contra els drets humans, la dignitat i la llibertat de les dones.

La violència sexual és esfereïdora també al nostre país. Catalunya és el territori on es perpetren més violacions múltiples de tot l’Estat. El 57,3 % de dones de més de 16 anys han patit violència de gènere algun cop a la vida.

Un 44% més de violacions denunciades entre gener i setembre d’aquest any. A Catalunya es denuncien 3 violacions de dones cada dia.

Però els feminicidis i les violències masclistes són només la punta de l’iceberg. Allò que es veu. Perquè les violències sexuals no són actes violents perpetrats per 4 bojos que tenen necessitat de sexe. De fet, les violacions no tenen res a veure amb el sexe. Les violències masclistes es sustenten sobre una base estructural de dominació i de superioritat vers les dones: sobre un seguit d’elements que són la base d’un sistema patriarcal on totes i tots nosaltres hem crescut.

Rase Soldevilla

Secretària d’EESS, Dona i LGTBI de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona