Que és i en que consisteix l’aromateràpia ?

Els Olis Essencials per les patologies hivernals , respiratòries i ORL

Foto de Karolina Grabowska de Pexels

S’entén per aromateràpia, guarir a través de les aromes. I més enllà de fer-ne teràpia olfactiva, directament inhalant de l’oli essencial o de l’essència  (cítrics), també en sinèrgies i perfums, o vaporitzant, sigui en sec o sigui a través dels bafs o d’un difusor. Aquesta teràpia va molt més enllà.

Ajuda a prevenir i a sanar tant a través de l’olfacte,  per via percutània amb la seva aplicació a través de massatges, banys, friccions… Per via oral, ingerint, sempre amb la prescripció d’un professional, ja que no tots els olis son adequats per aquesta via i sempre s’han de prendre amb un oli portador, o mel… La industria fitoterapeutica, els presenta en  preparats amb la dosificació correcte per evitar la seva toxicitat. Citant a Paracels , metge, alquimista i astròleg del segle XVI,  “tot és verí, res és verí. Només és la dosi la que fa el verí”.

L’aromateràpia inclou, doncs, els olis vegetals nobles, els olis essencials i les essències, els hidrolats o aigües florals, els macerats o extractes lipídics, els absoluts i els resinodes, que s’usen per diferents teràpies, de benestar, de bellesa i de salut. També emocional. Per tant la indústria farmacèutica, en major grau, en els medicaments tradicionals a base de plantes, també els laboratoris fabricants de complements alimenticis per afavorir la salut i el benestar. Els fabricants de cosmètica, i fins i tot la indústria alimentària en fa ús. I naturalment, els fabricants de perfums, sobretot els que treballen exclusivament amb productes naturals.

És un tema molt extens, el qual podem anar desgranant mes a mes. El consell prioritari, és que sempre acudiu a un professional de l’aromateràpia i l’aromatologia i que quan compreu, us assegureu que siguin olis essencials biològica i bioquímicament definits. Trobareu les sigles, normalment en castellà com, AEBBD. Garantia de qualitat certificada, de que compleixen tota la normativa, que la recol·lecció s’ha efectuat en el moment idoni en que la planta té les millors propietats, que s’ha respectat el temps de destil·lació i de repòs adequats per assegurar l’efecte de la teràpia, etc. Això indica que és aromateràpia científica.

Entrant en matèria dels olis aconsellats  per enfortir el sistema immune, ajudar a guarir les malalties d’hivern i pal·liar els seus efectes si tot i així, ens visiten, aquí us n’anomeno alguns d’ells:

  • O.e. Eucalyptus radiata i Eucalyptus globulus, salvia lavandulaefolia, espígul o lavandula latifolia, Romaní quimiotip cineol o Rosmarinus officinalis qt. Alcanfor.
  • O.e. de Clau, canyella, gingebre, ravintsara
  • O.e. Lavanda, coriandre, mandarina, encens romaní verbenona, xiprés, arbre de te,
  • O. E. Cedre d’atles, pi silvestre, resinoide de mirra
  • Oli vegetal de calèndula, o.e. camamilla romana

I d’altres…

A consultar especialment per nens i per asmàtics, tant adults com nens. A consultar com aplicar-los, les barreges sinèrgiques adequades, la via i la posologia… Insisteixo, sempre amb prescripció professional!

Per acomiadar-me us deixo una recepta de NADAL pel difusor o humidificador de casa, que donarà la benvinguda a tots els nostres convidats impregnant l’estança d’aroma càlid, familiar, reconfortant i nadalec. Formula de Maribel Saiz Cayuela, que trobareu a la pàgna 128 del seu llibre Aromaterapia para ti, editorial Milenio.

Formula acollidora d’hivern:

Afegeix en un potet de vidre de color topazi i amb tap de comptagotes, 2ml d’oli essencial de sàndal, 2ml d’essència de mandarina i 1 ml d’oli essencial  de taronger amarg – fulles. Barreja la mescla i afegeix d’1 a 2ml en un difusor d’olis essencials.

Veureu l’efecte que provoca!!

Que passeu un aromàtic i bon NADAL!

Pilar Arbó Bosch

Assessora i comercial Arôms Natur, Girona.

Terapeuta en bellesa i benestar natural  a Tempo Bio Zen, Mollet del Vallès.