El ple de Mollet aprova per unanimitat fer més accions pel foment de la memòria democràtica local

El ple municipal de Mollet va aprovar aquest dilluns, per unanimitat de tots els grups, fer més accions concretes en l’àmbit del foment de la memòria democràtica local com ara la implementació d’un Pla de Difusió de la Memòria Històrica o posar en marxa la col·locació a Mollet de llambordes Stolpersteine.

Els grups municipals de Mollet en Comú, Ara Mollet ERC MES i el Partit Demòcrata de Mollet van presentar conjuntament la moció que demanava més accions concretes entorn de la memòria democràtica i antifeixista.

La moció és el resultat d’un treball de recerca de secundària que demostrava, a partir d’enquestes en l’àmbit local, un baix coneixement dels fets succeïts a Mollet durant la Guerra Civil.

Fa uns mesos l’estudiant de 2n de Batxillerat de l’Institut Gallecs, Genís Hernández Palau, escollia com a temàtica pel seu treball de recerca el coneixement dels molletans de la història recent de la seva ciutat entorn de la Guerra Civil i la valoració que feien de la importància i l’esforç que l’administració municipal donava a aquest tema.

L’estudi va ser una enquesta a la qual van participar 193 persones, 156 dels quals residents a Mollet. D’aquest estudi es conclou que hi ha un fort desconeixement de fets fonamentals de la història local a la vegada que una forta valoració positiva de la necessitat de mantenir la memòria d’aquests fets.

A tall d’exemple, un 70% dels enquestats no sabia qui va ser Josep Fortuny, alcalde republicà de Mollet que va ser executat pel franquisme, un 72% no reconeixia una imatge del monument als bombardejos de Mollet situat a l’entrada del parc de Can Mulà. D’altra banda, un 81% deia no conèixer cap informació per part de l’Ajuntament sobre la història de la ciutat durant la guerra civil a la vegada que un 96% considerava important mantenir la memòria històrica de la ciutat viva.

A partir d’aquests estudis, l’estudiant es va posar en contacte amb els grups municipals del consistori molletà i els va mostrar els resultats. Per a Mollet en Comú és evident que “cal incrementar els esforços que fa l’ajuntament per mantenir viva la memòria històrica. No només pel seu valor històric sinó sobretot pel que té de defensa dels valors democràtics, pacifistes i antifeixistes”.