El ple de Mollet demana als bancs que recuperin el tracte personal i millorin la qualitat del servei

Foto de Eduardo Soares de Pexels

El ple municipal de Mollet celebrat aquest dilluns va aprovar per unanimitat una moció contra l’exclusió digital i la pèrdua de qualitat dels serveis bancaris, especialment a la gent gran. La moció va ser presentada per Mollet en Comú i va tenir el suport de totes les altres forces municipals.

En la moció, entre altres qüestions, es diu que totes les persones han de tenir garantit el dret als serveis bancaris, amb independència de les seves habilitats digitals i de la localitat on visquin i es dona suport als col·lectius de persones afectades pel tancament generalitzat d’oficines bancàries i la supressió o reducció de l’atenció personalitzada, que ha provocat la seva exclusió dels serveis bancaris, com és el cas de bona part de la gent gran, i considera indispensable
“l’atenció personalitzada a les persones que, a causa de la bretxa digital, no tenen accés a la banca digital ni als caixers automàtics”. La moció demana que “quan les persones hagin de ser acompanyades per a realitzar una gestió, el personal de l’entitat bancària ho ha de fer garantint l’autonomia individual”. També es reclama que “les empreses han de revisar els protocols d’atenció al públic, recuperant el tracte personal i amb una bona qualitat de servei”.

En la moció de Mollet en Comú s’argumenta que en els últims temps, els processos de reorganització i automatització bancària han desencadenat un greu empitjorament de l’atenció que aquestes entitats presten als seus usuaris. El tancament d’oficines, la reducció d’horaris d’atenció al client o la negativa a oferir serveis directes, personals i presencials ha deixat sense aquests serveis, de primera necessitat, a moltes poblacions i afecta greument especialment a la gent gran que de vegades no te les habilitats digitals necessàries per adaptar-se al nou funcionament imposat.

“És fàcil veure, també a la nostra ciutat, les cues que provoca a les entitats bancàries la reducció de l’atenció presencial o la frustració que pot representar per a una persona major enfrontar-se a un caixer automàtic o a una app. A tall d’exemple: una campanya llençada fa uns dies a la plataforma change.org titulada “ Tinc 78 anys i em sento apartat pels bancs” ha recollit en pocs dies més de 230.000 signatures”, diu Mollet en Comú.

Per a Marina Escribano, portaveu dels comuns a Mollet, “és inadmissible que gent que s’ha passat tota la seva vida lluitant i treballant ara siguin tractats com a ciutadans de segona per la banca. Cal que els governs regulin aquests serveis i garanteixin per llei una bona atenció a tothom”