Commemoració del 7 d’abril dia mundial de la salut

El pròxim 7 d’abril de 2022 és el Dia Internacional contra la Mercantilització de la Salut, i volem reivindicar una salut i sanitat pública 100% de titularitat i gestió pública.


En els darrers anys i especialment durant la pandèmia de la covid-19 i les retallades que hem patit, està clar que sense una sanitat pública universal no hi ha futur per a la població mundial.


A Catalunya després de les retallades realitzades des del 2010 i fruit de les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19, on la nostra sanitat s’ha vist fortament, afeblida, creiem que falta un cop de timó per a revertir aquesta situació tan precària que patim.


Algunes dades segons publica el diari el País, indiquen que hi ha prop de 800.000 persones que espera a Catalunya una intervenció quirúrgica, una prova diagnòstica o una visita als especialistes a Catalunya i de les quals més de 4.000 són a l’Hospital de Mollet del Vallès.


La Marea Blanca de Catalunya i la nostra plataforma, al costat d’altres moviments socials, polítics, sindicals i la ciutadania venint reivindicant la unitat en la lluita conjunta per a donar aquest canvi que tant necessitem i que afecta especialment a la classe treballadora.


Des de fa temps s’està treballant de forma conjunta entre diferents actors, en aquest ampli front social per tal de fer un gir de 180 graus a les polítiques sanitàries al nostre país.


I, per tant, estem fent feina perquè la gent surti al carrer, per a dir ben alt i clar que: la sanitat pública es defensa governi qui governi.


I és per això que convoquem una manifestació a Barcelona el pròxim dia 3 d’abril per a exigir millores en l’assistència sanitària i millors condicions laborals per al personal.
Per a exigir aquestes mesures que hi ha consens entre els moviments socials creiem que s’han de posar en marxa ja:


Primer, reversió gradual de les privatitzacions en el sistema públic català.
Segon, que la Generalitat de Catalunya ha de dedicar el 25% del pressupost de salut a l’atenció primària.
Tercer, volem un pla integral de millora de la salut mental, amb més personal, més recursos, i més temps a l’atenció als pacients.
Quart, contractar més personal sanitari i millorar les seves condicions laborals.
Cinquè, exigir a la Conselleria de Salut posar en funcionament els Consells participatius en els centres de salut.

Ara és el moment de mobilitzar-nos per la sanitat pública, i sol·licitem el suport unànime d’entitats socials, polítiques, sindicals, i ciutadania en general, així com de les institucions públiques com a ajuntaments i grups parlamentaris que defensin la sanitat pública.


Cal un profund debat social dels assoliments i les necessitats en salut pública i assistència sanitària.
A Mollet, volem fer referència al superàvit que ha acumulat la Fundació Sanitària de Mollet de més de 12 milions d’euros en els darrers anys, aquest romanent volem que es dediqui a millores laborals del personal sanitari, com és la contractació de més personal, augment dels contractes que es troben al 50% o 80% perquè siguin del 100%, millorar l’assistència sanitària de les llistes d’espera, la disminució de les ràtios de persones ateses per professional per tal de fer una bona atenció, més transparència pel que fa a les retribucions de la direcció de la Fundació, millorar el menú dels pacients ingressats entre altres qüestions.


És per tot això que una vegada més, demanen la participació en la Manifestació convocada el diumenge 3 d’abril a les 12 h des de la plaça Universitat a la plaça de Catalunya de Barcelona, on en acabar la manifestació es llegirà el manifest elaborat per la Marea Blanca de Catalunya i consensuat amb altres moviments socials, polítics i sindicals.

Maica Hervás Garrido

Plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès/Marea Blanca de Catalunya