Mollet commemora amb diferents actes el 91è aniversari de la II República

Bandera de la II República a la plaça de la República

Mollet del Vallès commemora el 91è aniversari de la proclamació de la II República amb diferents actes. Avui, 14 d’abril, la bandera republicana onejarà tot el dia a la plaça de la República. Ahir dimecres estava previst un acte institucional d’hissada de la bandera republicana que finalment es va suspendre per raons meteorològiques.

ACTE A LA PLAÇA DE LA REPÚBLICA

Aquest passat diumenge, 10 d’abril, l’entitat Mollet per la IIIa República va fer el ser tradicional acte també a la plaça de la República.La convocatòria va començar a les 11:30 a la plaça de la República amb la benvinguda als assistents que de seguida van gaudir d’una selecció de moments de l’espectacle “Homenatge a Rubianes” per part de l’actor molletà Ferrán Jimenez. Posteriorment, es va fer una lectura de poemes de Miguel Hernández i després es va llegir un manifest preparat per l’ocasió i finalment va tenir lloc l’habitual ofrena floral a la bandera republicana a la placa que assenyala la plaça de la República. Per acabar l’activitat en un ambient festiu i de fraternitat els assistents van fruir d’un vermut republicà.Mollet per la IIIa República va destacar que la reivindicació de la República té, “a cada any que passa, més sentit que mai”. “Amb una corona espanyola en hores baixes i en temps globals de guerra, la causa republicana representa la justícia social i la pau. En aquests moments, recordar la veu i la paraula de Pepe Rubianes o de Miguel Hernández donen sentit i sortida a temps difícils. Contra tot això: Llibertat, Igualtat i Fraternitat!”, comentaven.


ACORD A LA JUNTA DE PORTAVEUS

Aquest any, com en altres qüestions, el tema de la commemoració de la República va tenir un ampli consens per part del conjunt dels grups municipals i es va optar per aprovar en Junta de portaveus una moció institucional que va passar pel ple com un punt de “donar compte”. Amb aquesta fórmula es preservava l’acord general i la commemoració de la data, a la vegada que es permetia que el 91è aniversari de la II República ocupés un punt de l’ordre del dia del Ple i que a aquest punt cada grup pogués presentar els seus matisos i reivindicacions republicanes.Així, la moció institucional posava l’accent en la commemoració i en l’homenatge a les persones que van patir la dictadura que va acabar vilment amb la República i posava l’accent reivindicatiu en la demanda de l’anul·lació dels judicis franquistes, fent especial menció, a l’alcalde molletà de l’època, Josep Fortuny. També es reclamava l’exhumació i l’enterrament amb dignitat de les víctimes executades durant la guerra i que encara es troben a foses i cunetes, i la derogació de la Llei d’Amnistia del 1977.

MOLLET EN COMÚ DEMANAVA QUE FOS
A L’AJUNTAMENT

Mollet en Comú va demanar que la bandera republicana fos posada la façana de l’ajuntament. Una petició que va ser rebutjada tot i que si es va acordar fer l’acte institucional d’hissada a la plaça de la República. Com cada any el grup municipal de Mollet en Comú va tenir estesa la tricolor a la seva bancada com a homenatge i reconeixement als que van lluitar per aquesta causa.