Presenten un projecte pioner a Espanya per generar biometà a partir dels residus i les aigües residuals

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera que presideix l’alcalde de Mollet, Josep Monràs han presentat aquest dimarts el projecte conjunt BioVO, que té per objectiu la generació de biometà, un gas renovable, a través de l’aprofitament de part del biogàs que es genera en els processos de tractament a la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) Granollers del Consorci Besòs Tordera. Els presidents d’ambdues entitats han destacat el treball conjunt i la bona feina de l’equip tècnic que ha fet possible que aquest projecte sigui una realitat.

El president del Consorci Besòs Tordera, Josep Monràs, ha reiterat que “no hi ha cap altre projecte d’aquestes característiques que sigui conjunt a Catalunya ni a Espanya” i ha posat en relleu “que ens ha estat molt fàcil posar-nos d’acord per tirar-lo endavant i per trobar l’espai comú on ubicar-ho”. “Som dues administracions que naixem de la complexitat i la col·laboració del món local i que, tot i les dificultats dels darrers temps, hem aconseguit donar servei a la ciutadania i continuar treballant per esdevenir més eficients i més sostenibles”, ha conclòs.

La proximitat entre ambdues instal·lacions i amb el punt d’injecció del biometà permet dur a terme aquest projecte i aprofitar al màxim els recursos generats, disminuint alhora l’empremta a l’atmosfera de carboni. En aquest sentit, el president del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, Albert Camps, ha destacat que “els gasos renovables es presenten com l’opció idònia per a la reducció de les emissions de CO2, i són una energia que reforça el concepte d’economia circular”. Aquest projecte de desenvolupament industrial, dels pioners a Catalunya i Espanya, està orientat a transformar el sector energètic cap a un model més sostenible i eficient.

L’acte ha comptat també amb la presència de tècnics i representants polítics d’ambdues entitats, així com amb representants d’altres administracions, com el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero; el cap del departament de Planificació i Gestió del Sanejament de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Robusté, i el director de l’Àrea d’Infraestructures de l’Agència Catalana de Residus, Josep Simó.

Per fer possible aquest procés de generació de biometà es construirà una planta d’enriquiment del biogàs o Upgrading en una zona compartida entre els dos consorcis, al polígon industrial el Raiguer, a Granollers. Aquesta instal·lació, que permet un major aprofitament del potencial energètic del biogàs, convertint-lo en biometà, “estarà formada principalment per una planta de neteja i de purificació de biogàs, mitjançant la tecnologia de membranes, un gasòmetre amb capacitat per a 1.250m3 i un mòdul d’injecció de biometà a la xarxa de gas natural”, ha explicat la cap de Territori del Consorci Besòs Tordera, Begoña Martínez.

El biometà és una atractiva alternativa als combustibles fòssils, ja que es pot barrejar amb el gas natural i injectar directament als gasoductes convencionals, o utilitzar-lo com a biocombustible per a mitjans de transport. També, destaca la directora de l’Àrea de Tractament del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, Vanessa Abad, “els gasos renovables com el biogàs /biometà són claus en el procés de transició energètica”

El projecte, amb un cost previst de 2.775.000 euros, ha rebut una subvenció d’1.012.944,76 euros per part de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) en tractar-se d’una iniciativa que afavoreix una economia baixa en carboni i, per tant, un creixement sostenible. La resta anirà a càrrec dels dos consorcis.