Mollet commemora el 77è aniversari de l’alliberament de Mauthausen

L’Ajuntament de Mollet del Vallès i l’Associació Amical Mauthausen van commemorar, un any més, l’aniversari de l’alliberament dels presos del camp de concentració nazi de Mauthausen, el 5 de maig de 1945.

Amb la presència de desenes de persones, a la plaça d’Amical Mauthausen de Mollet del Vallès, es va fer la tradicional ofrena floral als monuments que hi ha allà situats. Aquest acte recorda i homenatja a totes les víctimes dels camps de concentració i en especial els molletans que hi van ser assassinats: Vicenç Bach, Pere Cuyàs, Joan Molins i Joan Tura, a Mauthausen i Antoni López, al camp de Gusen.

L’acte d’aquest dijous també va comptar amb un homenatge a Neus Català i a totes les dones víctimes del nazisme i el feixisme amb la inauguració d’un monument a la mateixa plaça d’Amical Mauthausen. La proposta d’aquest homenatge a Neus Català va ser per iniciativa popular i es va aprovar per unanimitat al ple de Mollet.

Un monument fruit del consens amb l’Associació d’Amical Mauthausen tant en el lloc on s’ha col·locat, en la forma i la inscripció que s’hi i pot llegir: “En record a Neus Català, supervivent del camp de concentració de Ravensbrük. En memòria de totes aquelles dones que van ser símbol de força i valentia i que el feixisme i el nazisme va intentar silenciar”.

Neus Català va ser una supervivent catalana del nazisme i activista antifeixista, compromesa amb la memòria històrica després de sobreviure a camps d’extermini nazi, als quals va ser deportada durant el seu exili a França després de la Guerra Civil espanyola. Va col·laborar en campanyes de defensa dels drets humans i la pau, dedicant més de 60 anys de la seva vida a defensar la memòria de les 92.000 dones mortes al camp de concentració de Ravensbrück (Alemanya), de qui era l’única supervivent catalana amb vida. Va morir el 13 d’abril de 2019 als 103 anys.

El monument, en forma de flor, representa una flora plena d’esperança i de vida. Està fet d’acer corten, una matèria que s’oxida amb el pas del temps i es torna d’un color òxid. La inscripció està feta d’acer inoxidable.