Les farmàcies de Mollet incorporen desfibril·ladors portàtils de darrera generació

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha acollit la presentació de la incorporació de desfibril·ladors portàtils de darrera generació a les farmàcies de la ciutat dins del projecte Catalunya, territori cardioprotegit. Mollet és la cinquena ciutat de Catalunya amb les seves farmàcies cardioprotegides a través d’una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Mollet, la Fundació Barcelona Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona que ha comptat amb la col·laboració Merck, companyia catalana de ciència i tecnologia amb una important presència a Mollet.

Així, a partir d’aquest dimecres, les 15 farmàcies de Mollet compten amb un modern desfibril·lador portàtil a disposició de qualsevol persona davant d’un episodi cardiovascular sobrevingut.

L’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha estat acompanyat pel doctor Lluís Donoso, president de la Fundació Barcelona Salut, Miguel Fernández Alcalde, president executiu de Merck, i Guillem Bequeria, membre de la junta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Monràs ha assegurat que “a partir d’avui la ciutadania de Mollet està mèdicament més protegida doncs disposem d’aquests desfibril·ladors que ens poden ajudar a prevenir defuncions per mort sobtada”. Monràs també ha volgut agrair “a la Fundació, al Col·legi de Farmacèutics i a Merck el seu esforç compartit per tirar endavant aquest projecte publico-privat” tot recordant que “a Mollet, més d’una desena d’instal·lacions municipals estan cardioprotegides i periòdicament fem cursos de formació, amb la qual cosa, avui, juntament amb les farmàcies de la ciutat, donem un pas més en la preservació de la salut de les persones”.

El doctor Donoso, per la seva part, ha agraït “a l’Ajuntament de Mollet i  a les farmàcies de la ciutat que no van dubtar ni un segon en formar part d’aquest projecte” afegint que “la mort sobtada multiplica per 16 les defuncions que provoca el transit rodat a Catalunya”.

La mort sobtada cardíaca, que a Catalunya va provocar més de 3.000 defuncions l’any  2020, pot afectar a qualsevol persona i de manera sobtada. La primera hora des de l’aparició dels símptomes ve precedida per la pèrdua brusca de consciència. Es disposen d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona i d’aquí la importància vital de què el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible.

La mort sobtada multiplica per 16 les defuncions a conseqüència del trànsit.

El desfibril·lador automàtic és un dispositiu que només actua en cas de necessitat i pot ser utilitzat per qualsevol persona, tot i que manqui dels elementals coneixements sanitaris, doncs actua només en cas de fibril·lació ventricular.

Amb quatre milions de defuncions cada any a Europa, la malaltia cardiovascular persisteix com la principal causa de mort al continent i el seu impacte és encara major en les dones (54%) que als homes (46%). Al 2020, la malaltia cardiovascular va causar 124.197 defuncions a Espanya i 21.034 a Catalunya.

En el món aquesta patologia causa el 28,5% de la mortalitat total (56 milions), seguida de les morts a causa de càncer (26,3%) i de les malalties del sistema respiratori (12,6%).