El ministre Miquel Iceta inaugura el canvi de nom de la Biblioteca de Can Mulà-Jordi Solé Tura

Aquest dissabte 24 de setembre, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta Llorens, inaugura el canvi de nom de la Biblioteca de Can Mulà, que a partir d’ara passa a dir-se Biblioteca de Can Mulà – Jordi Solé Tura, tal i com va aprovar el Ple de l’Ajuntament el 28 de març de 2022.

Durant l’acte de canvi de nom s’inaugurarà també l’Espai Jordi Solé Tura, un espai propi que es podrà trobar la biblioteca i inclou llibres procedents de la biblioteca personal de Solé Tura, i on estaran exposats tots els seus llibres com a autor, traductor i coautor i una part de la seva biblioteca personal. Aquests llibres formen part del fons documental donat fins ara a l’Ajuntament que poden ser consultats a l’Arxiu Municipal, que consta de més de 2.000 llibres i 10.000 registres, i ara també a l’Espai Jordi Solé Tura, dins de la Biblioteca de Can Mulà – Jordi Solé Tura.

Marcel Planellas, membre del Consell Assessor del Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura, farà una explicació que permetrà conèixer la trajectòria de Solé Tura a través dels seus llibres.

L’acte institucional serà a les 10.30 h de dissabte 24 de setembre a la Biblioteca, comptarà també amb la presència de família de Solé Tura, l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, el regidor del Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura, Josep Monràs Galindo, del diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares.

Jordi Solé Tura

Jordi Solé Tura va néixer a Mollet el 23 de maig de 1930 al si d’una família republicana i de pagesos. Solé Tura va tenir un ferm compromís antifranquista ingressant al PSUC-PCE, la qual cosa li va comportar presó i exili.

Amb la recuperació de la democràcia, va ser un dels set pares de la Constitució de 1978, així com ponent de l’Estatut d’autonomia de 1979. La política el va portar a ocupar diversos càrrecs com diputat a Corts, regidor a Barcelona i ministre de Cultura. Però sempre va seguir lligat a la Universitat. Va compartir la docència amb la de traductor i divulgador de nous corrents de pensament. Per exemple, Jordi Solé és un dels introductors d’Antonio Gramsci a Espanya. A més a més, la seva empremta a la Universitat també va consistir en deixar una llarga llista de deixebles acadèmics.

Va rebre diversos guardons: Molletà Il·lustre, Creu de Sant Jordi, Medalla d’Or de la Generalitat i del Senat espanyol. Jordi Solé Tura va traspassar el 4 de desembre de 2009 després de cinc anys convivint amb l’Alzheimer.