La FSM guanya un dels premis eines lliurats a Mollet pel seu projecte de teràpia assistida amb animals

En la segona edició dels premis Eines, lliurats a Mollet del Vallès, han estat guardonats cinc projectes de transformació social. El pla de teràpia assistida amb animals que es du a terme a la Fundació Sanitària Mollet s’ha emportat el premi d’àmbit vallesà com a projecte de transformació i innovació social consolidat.

Cinc projectes de transformació social de diferent tipus han estat guardonats en la segona edició dels premis Eines que distingeixen activitats de transformació social emmarcades dins dels disset objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. Han estat distingits projectes compromesos amb la inclusió laboral de les persones amb autisme, el circ com a activitat educativa i d’inclusió social, la teràpia assistida amb animals i la coeducació. Els premis s’han entregat al teatre municipal de Can Gomà, a Mollet del Vallès.

El regidor-coordinador de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Innovació de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Josep Monràs i Galindo ha volgut destacar que “La Gala del premi Eines d’aquest any ha posat en valor que a l’actual model econòmic hi ha un espai important per l’economia social, atès que aquest espai econòmic posa al centre col·lectius i persones amb més dificultats i, també, els valors mediambiental.” I ha afegit “El projecte dels Premis Eines és un clar exemple de cooperació entre administracions i agents del nostre entorn”.

Premi Eines d’àmbit vallesà

Pel que fa al premi Eines d’àmbit vallesà, es van atorgar dos guardons amb una dotació de 2.500 euros cadascun. Com a projecte de transformació i innovació social consolidat, va ser premiat el pla de teràpia assistida amb animals que es du a terme a la Fundació Sanitària Mollet i del qual es beneficien ja 150 persones. Aquesta iniciativa permet a persones grans, persones amb discapacitat intel·lectual i persones usuàries del servei de salut mental treballar la comunicació, l’estimulació cognitiva, el treball motor o el benestar emocional mitjançant l’ajuda de gossos que esdevenen facilitadors per realitzar tasques que la persona no faria sense ajuda. Fundació Sanitària Mollet també va ser premiada en l’edició 2021 en la categoria de de millor projecte consolidat d’àmbit local, pel programa que afavoreix l’accés a l’habitatge de persones amb problemes de salut mental.

 Com a projecte de transformació i innovació social en estat preinicial, incipient o de nova creació, ha estat premiada l’associació TuSí(k)Circ, un projecte amb seu a Palau-Solità i Plegamans i Riells del Fai que va néixer el 2020 amb l’objectiu és fer servir el circ com a eina de transformació social. El circ és una eina saludable d’autodescobriment de les nostres potencialitats físiques, mentals i emocionals, i TuSí(k)Circ vol aproximar-lo a la zona del Vallès com a activitat extraescolar, oferir un espai per a creacions, residències i cabarets d’artistes de la zona.

Premi Eines d’àmbit local

El premi Eines d’àmbit local ha distingit també dos projectes amb una dotació de 2.500 euros. Com a projecte consolidat, ha estat premiat la iniciativa Banys Coeducatius, que vol introduir millores als lavabos i vestuaris dels centres educatius per garantir l’accessibilitat, el respecte, la seguretat i la higiene en uns espais que sovint es converteixen en espais excloents, de mala convivència, insegurs, reflex del binarisme de gènere i poc nets i corresponsables. Es planteja, a més, com un procés de participació amb tota la comunitat educativa.

I, com a projecte incipient, ha estat distingit l’Institut de l’Ecoedició, una entitat que vetlla pel foment, difusió i verificació de la sostenibilitat ambiental en el món del llibre a Catalunya. L’ecoedició és una forma innovadora de gestionar les publicacions amb criteris de sostenibilitat. El projecte es basa en l’eina BookDAPer, un novedós software català que pot calcular la petjada ecològica de qualsevol impressió offset i digital, detectar-ne els punts que generen més impacte i servir com a eina per tal de reduir-ne l’impacte negatiu.

Premi Eines d’àmbit català

El premi Eines d’àmbit català, una dotació econòmica de 5.000 euros, ha estat atorgat a Specialisterne, una organització social que ofereix formació i ocupació a persones adultes amb autisme en l’àmbit de les tasques informàtiques i administratives, entre d’altres. A més, aquesta entitat assessora a les empreses per a integrar persones amb autisme en les seves organitzacions. Està implantada a Sant Cugat del Vallès però Specialisterne Foundation és una organització pionera en aquest àmbit que va néixer a Dinamarca i ja té presència a 24 països.

L’acte ha estat conduït per la periodista Neus Parés i ha comptat amb les intervencions institucionals del rector de la UAB, Javier Lafuente; el director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà; la diputada provincial de la Diputació de Barcelona Eva Menor; el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero; el vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés; l’alcaldessa de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio; el tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbana, Mobilitat i Seguretat de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Pere Soler; i el regidor-coordinador de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Innovació de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Josep Monràs.

Aquests guardons són atorgats per la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS), que ha estat creada per la UAB, els ajuntaments de Mollet del Vallès i Sant Cugat del Vallès, els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona.