Preocupació per les males olors i la contaminació

Des de la plataforma Mollet i Baix Vallès Respira ja fa un temps que venim expressant la nostra preocupació sobre les males olors, la contaminació ambiental i acústica que es produeix des de fa molts anys, al nostre territori.
Per aquest motiu, diversos veïns de Mollet i de diferents poblacions vallesanes, ens vam unir per intentar solucionar-ho i alhora tenir més força. Ja que fins aleshores, érem totalment ignorats per l’Ajuntament de Mollet del Vallès i L’administració pública en general.
Durant aquest temps, hem fet arribar reclamacions contra la contaminació de l’aire a l’Ajuntament de Mollet, sense obtenir respostes . També hem presentat reclamacions a la Generalitat, Mossos d’Esquadra, SEPRONA (de la Guàrdia Civil), Síndic Personer i al Síndic de Greuges. I actualment, estem realitzant un registre d’aquelles empreses que emeten males olors i la seva ubicació.

Ara fa un temps, després de moltes reivindicacions i queixes de veïns i veïnes, diversos Ajuntaments (la Llagosta, Santa Perpètua de Mogoda, Montcada, Ripollet, Parets i Mollet del Vallès, etc) es van unir creant una comissió tècnic-política, per abordar els episodis de les males olors i conèixer el seu origen. Encarregant un estudi a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb l’objectiu de saber d’on provenen les pudors i si aquestes males olors són nocives per a la salut. També dir, que hem intentat formar part d’aquesta comissió tècnic-política sense èxit, però continuarem intentant-ho.


Moltes d’aquestes empreses emeten gasos, sorolls i partícules contaminants molt perilloses per la salut, essent cancerígenes, mutants , alteradors endocrins, etc. Tot això, suposa una amenaça per a la salut, el benestar i l’entorn de moltes persones que vivim a Mollet i al Vallès. Cal una política ambiental contundent que protegeixi les persones , l’entorn i el planeta.


Des de la nostra plataforma considerem que actualment les administracions públiques, prevalen els interessos de l’indústria per sobre de la salut i el benestar general de la població. Aquestes empreses s’estan beneficiant a costa de la salut i la vida de les persones que vivim al costat. És evident que la indústria ha d’existir, però no a costa de la salut de la ciutadania. Creiem que hem d’exigir formes més netes de producció, cercant alternatives menys contaminants i sobretot que se’ls sancioni tal com marca la normativa i les ordenances vigents. No pot ser, que el seu funcionament tingui un alt cost mediambiental i de salut per a la població i no els passi res.


Creiem que l’Ajuntament de Mollet del Vallès i altres ajuntaments vallesans, han de començar a assumir que la contaminació és un problema, atenent que és responsabilitat seva solucionar-ho. Per aquest motiu, continuarem pressionant per tal que ho facin. Destacar la poca col·laboració i implicació que estem trobant per part de l’Ajuntament de Mollet, amb la plataforma. Hem sol·licitat una reunió per poder parlar del tema en diverses ocasions, però no ens la concedeixen. Sí que hem trobat aquesta col·laboració amb altres ajuntaments com el de la Llagosta i Santa Perpètua. Concretament, aquesta setmana tenim una reunió amb l’Ajuntament de la Llagosta, per tal que ens informi sobre els resultats de l’estudi realitzat per la UPC.

Sol·licitem que l’Ajuntament de Mollet del Vallès i la resta d’Administracions locals del Vallès no mirin cap a una altra banda, convertint-se en còmplices i encarin el problema de front. No estem demanant un favor, el que sol·licitem és un dret i un deure i dels ciutadans, i els nostres governants tenen l’obligació de complir-ho.


Noemi Martínez
Membre de la Plataforma Mollet i Baix Vallès Respira