MolletOpina denuncia que tres anys després els problemes del bus urbà segueixen

El servei d’autobús urbà a Mollet del Vallès continua sent un tema candent, amb problemes persistents d’horaris i operativitat que afecten la vida quotidiana dels ciutadans. Aquesta preocupant situació ha estat documentada i denunciada pel grup MolletOpina durant els últims tres anys, i encara, expliquen en un comunicat, no s’ha vislumbrat una solució adequada.

Amb el retorn a l’activitat quotidiana de la majoria de la població aquest dimarts, 5 de setembre, i el mercat setmanal en ple rendiment, les deficiències en el servei d’autobús urbà es van tornar més evidents que mai. Com ja havia estat advertit per MolletOpina des de març de 2020, els horaris establerts semblen ser més una utopia que una realitat funcional, creant una autèntica distopia per als usuaris.

Cap a les 12 del migdia, els autobusos ja estaven perdent expedicions i, en algunes parades, s’arribava a registrar més d’una hora sense cap autobús en servei. Les llargues cues i la gran acumulació de passatge a les parades, fins i tot les menys concorregudes habitualment, donaven testimoni de la disfuncionalitat del servei.

Un exemple il·lustratiu es va viure a la parada de Berenguer III – Anselm Clavé, on prop de 20 persones esperaven. Un autobús va arribar, però va marxar buit per haver de fer una regulació. El següent va arribar cinc minuts més tard, però la gran quantitat de persones a la parada i les disputes per accedir al fons de l’autobús van allargar encara més el temps d’espera, fins al punt que el següent autobús va atrapar-los tres parades més endavant.

Amb aquests episodis, els dos autobusos registraven una ocupació alta, tot i la situació d’aparellat. Cotxets de nadons, carros de la compra i caminadors contribuïen a agreujar la situació.

En resum, la conclusió per MolletOpina és clara: el servei d’autobús a Mollet no només és ineficient, sinó que sembla una total desorganització sense remei aparent. En els darrers tres anys, ni l’Ajuntament de Mollet ni l’empresa Sagalés han aconseguit trobar una solució viable, i la situació continua deteriorant-se.

Es manté un patró que provoca que dos vehicles s’agrupin i es perdin expedicions, creant esperes de fins a 20 minuts i intervals irregulars. A més, l’horari presenta errors d’elaboració, amb expedicions “duplicades” que surten amb diferències de minuts.

Tres anys semblen més que suficients per abordar aquesta problemàtica. No obstant això, les mesures implementades fins ara han resultat insuficients, amb canvis d’horari constants que semblen no abordar les arrels del problema. El servei continua essent, en paraules de MolletOpina, “non-stop”, amb tants minuts d’expedició com parades hi ha, sense adaptar-se a les necessitats dels usuaris.

La situació es torna més crítica els dimarts, dia del mercat setmanal, quan s’esperaria un reforç en el servei per fer front a la gran afluència de passatge. Aquesta pràctica ja es realitza amb èxit a la L1 del transport urbà de Granollers i conurbació, però lamentablement, no s’ha aplicat a Mollet del Vallès.

MolletOpina, juntament amb molts ciutadans afectats, creu que ja és hora de posar fi a aquesta situació i oferir un servei de transport públic digna del segle XXI. L’eficiència i la fiabilitat d’aquest servei són essencials per a la mobilitat i la qualitat de vida dels habitants de Mollet del Vallès, i les promeses buides i els canvis constants d’horaris ja no són acceptables.

Es demana a les autoritats locals i a l’empresa Sagalés que prenguin accions immediates per corregir aquesta disfunció del servei d’autobús urbà i que treballin conjuntament per proporcionar als ciutadans un servei que estigui a l’altura de les seves expectatives i necessitats.