El Museu Abelló acull l’exposició “L’escola, llum de llibertat” compartida amb altres 16 museus locals

Activitats lúdiques al pati dels Col·legis Nous de Mollet durant les colònies d’estiu de 1931

Aquest mes de setembre, l’exposició “L’escola, llum de llibertat!” de la Diputació de Barcelona, dedicada a la reforma de l’ensenyament a la Segona República i repartida entre 17 museus locals, arriba al Museu d’Arenys de Mar i al Museu Abelló de Mollet del Vallès.

Concretament el Museu Abelló de Mollet del Vallès acull l’exposició “Mollet, tots a escola! El somni d’una escolarització pública, total i de qualitat” .

Del 14 de setembre al 5 de novembre, el Museu Abelló presenta el mòdul dedicat a l’esforç de l’Ajuntament republicà per escolaritzar el màxim nombre d’infants amb la construcció de noves instal·lacions. D’aquesta època són els Col·legis Nous i dos ambiciosos projectes d’edificis coneguts com a “palaus de cultura” que es van aturar amb l’esclat de la Guerra Civil, tot i que sí que es van poder inaugurar altres nous centres públics més modestos.

UNA MOSTRA QUE REVISA EL DESPLEGAMENT DEL PLA D’ENSENYAMENT

La mostra revisa el desplegament de l’ambiciós pla d’ensenyament de la Segona República, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que tenia per objectiu la creació d’una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fonamentada en els valors de la solidaritat.

Cada museu participant en el projecte presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial i que està complementat amb una versió virtual de l’exposició que reuneix tota la documentació recollida.

“L’escola, llum de llibertat!” està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona i es desplegarà fins el mes de desembre en 17 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.