Mollet serà la primera ciutat vallesana en organitzar el Festival Vila del Llibre

Una vintena de carpes ompliran d’activitat literària el Parc de Can Mulà els dies 21 i 22 d’octubre, en la primera edició del Festival Vila del Llibre. Mollet del Vallès és, a hores d’ara, l’únic municipi de les comarques del Vallès integrat en la Xarxa de Viles del Llibre, el circuït de municipis catalans que organitzen activitats al voltant de la cultura i del món del llibre.  

La primera edició del Festival Vila del Llibre de Mollet del Vallès oferirà durant els dies 21 i 22 d’octubre tot un seguit d’activitats, entre tallers, espectacles, presentacions de llibres i tertúlies. El Vila del Llibre és una festa cultural que es desenvolupa al voltant d’un mercat d’editorials independents i d’un programa d’actes durant tot un cap de setmana. Les activitats d’aquesta primera edició, que inclouran espectacles, contacontes, tallers creatius i diàlegs al voltant dels llibres, s’adreçaran en especial a la mainada i al jovent. El Festival compta amb la participació del Museu Abelló, el Centre d’Estudis Molletans i la Biblioteca Can Mulà – Jordi Solé Tura.

L’alcaldessa, Mireia Dionisio Calé, ha explicat que “durant aquest mandat hem marcat com una prioritat el foment de la cultura a Mollet, i per aquest motiu estem impulsant molts àmbits de la cultura, com l’impuls que hem donat a L’Arlequí, la MITMO o el Sona Mollet. En aquest context, volíem promoure la lectura i la literatura, i d’aquí va néixer la idea d’atraure a la nostra ciutat la Vila del Llibre”.

La regidora de Cultura, Mercè Pérez Piedrafita, ha recordat que “aquest és un projecte internacional, nascut a Gal·les als anys seixanta, que el 2008 s’incorpora a Catalunya”. Segons ha afegit, “la Vila del Llibre ens permet potenciar el foment de la lectura entre els públics infantil i juvenil i posar en valor la literatura i el talent literari. Per aquest motiu, ens va semblar interessant afegir-nos-hi”.

Per la seva banda, el director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, ha posat l’èmfasi en “la importància de l’aposta que fa l’Ajuntament de Mollet per atansar els llibres a la canalla, per fer-los gaudir mitjançant la cultura, en un moment en què els índexs de lectura i de comprensió són tan alarmants”.

Roser Capdevila, padrina de la primera edició


La primera edició de Mollet del Vallès Vila del Llibre comptarà amb una padrina de luxe. La il·lustradora Roser Capdevila, coneguda internacionalment gràcies a Les Tres Bessones, obrirà el festival i delitarà els assistents explicant la gènesi dels seus famosos personatges i les anècdotes que ha viscut arreu. Un altre dels plats forts serà la presència de la comunicadora Juliana Canet, que presentarà una nova col·lecció de llibres escrita per joves autors i pensada per a joves lectors, Brunzits, que aborda sense tabús els problemes i preocupacions del jovent d’avui en dia.

Durant el cap de setmana hi haurà temps i espai per a la celebració d’activitats de tot tipus. Es parlarà de literatura fantàstica, un gènere sempre de moda entre el jovent, i, evidentment, tindran un pes específic molt important el manga i el món del còmic en general, amb la celebració de taules i xerrades al seu voltant, així com de tallers de dibuix i creació de personatges i historietes.

A banda de contacontes, improvisacions i espectacles musicals, tindran molt protagonisme en el programa les activitats manuals, els tallers creatius i les arts aplicades, com la cal·ligrafia, l’origami, la creació de paper, la il·lustració, l’street art, la confecció de llibres, llibretes i punts de llibre amb materials reciclats, els jocs de rol, etc.

Mollet del Vallès, recentment incorporada a la Xarxa

Mollet del Vallès s’ha incorporat enguany a la Xarxa de Viles del Llibre, tot i que el circuït ja havia tingut relació amb la ciutat, que el 2022 va gestionar i organitzar el Premi Joan Aliguer conjuntament amb la família del poeta. La Xarxa incorpora des de fa anys territoris com L’Escala, Sitges i la Rambla de Barcelona. Enguany, a banda de la ciutat vallesana, també s’hi han incorporat Girona i Balaguer. A través d’aquest circuit, durant 2023 s’han programat 9 festivals literaris amb més de 300 activitats i 500 participants vinculats al món del llibre.