Amb l’aproximació del Ple Municipal d’Ordenances Fiscals que tindrà lloc el proper 30 d’octubre, Mollet en Comú Podem ha posat de manifest una sèrie de propostes que se centren en valors com la justícia social, la justícia ambiental i la perspectiva de gènere. L’objectiu d’aquestes propostes és assegurar que les properes ordenances fiscals per a l’any 2024 reflecteixin aquests principis.
L’organització ha estat treballant durant setmanes per aportar a l’equip de govern local una sèrie de suggeriments relacionats amb els impostos, taxes i preus públics que afectaran els ciutadans i ciutadanes de Mollet en el proper any.
Les propostes de Mollet en Comú Podem estan fonamentades en diversos principis ideològics. Primerament, destaquen la importància de la justícia social, defensant que aquells que poden pagar més haurien de fer-ho per contribuir a la redistribució de la riquesa i la reducció de les desigualtats. A més a més, insten a una fiscalitat verda, que penalitzi més als contaminants per incentivar un comportament més sostenible. La perspectiva de gènere també és central, assegurant que les noves ordenances no agreugin desigualtats entre homes i dones. A més a més, es posen en marxa estratègies per lluitar contra la pobresa, amb l’objectiu d’augmentar les bonificacions per a les famílies en risc de pobresa i pal·liar els efectes de l’encariment dels productes bàsics.
Altres elements essencials de les propostes inclouen la lluita contra el frau i l’evasió fiscal, un major control sobre l’ús privat de la via pública, i la creació d’una nova taxa AMAZON que gravaria l’aprofitament especial del domini públic per part de les empreses que realitzen distribució a través de comerç electrònic. A més a més, Mollet en Comú Podem advoca per revisar les bonificacions i exempcions per assegurar que s’ajustin a criteris de renda.
D’altra banda, suggereixen gravar les propietats buides amb un recàrrec de fins al 150% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a aquelles persones amb més de dues propietats buides. També es planteja la separació del rebut de residus del de l’aigua i la bonificació de bones pràctiques de compostatge domèstic o comunitari de matèria orgànica.
Les propostes també esmenten l’anàlisi de la perspectiva de gènere a nivell local per detectar possibles desigualtats, l’estudi de possibles taxes turístiques, una millora en la lluita contra el frau fiscal, i la transparència com a eina clau per garantir que la ciutadania disposi de la informació necessària de manera clara i comprensible.
Marina Escribano, portaveu de Mollet en Comú Podem, ha destacat la importància d’aconseguir un equilibri entre les despeses municipals i la situació econòmica dels ciutadans, especialment en un context d’inflació i increment de despesa pública.
L’organització celebrarà una assemblea monogràfica d’ordenances fiscals aquest divendres abans del Ple per definir el seu posicionament final.