El Ministeri adjudica l’estudi informatiu per desdoblar la R3 entre Montcada i Mollet Santa Rosa

L’ex-ministra de Transports va visitar Mollet on va anunciar l’inici del procediment

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha adjudicat per 1.097.059,81 euros (IVA inclòs) el contracte per a la redacció de l’estudi informatiu de la duplicació del tram Montcada Bifurcació-Mollet, inclòs a la línia Montcada Bifurcació-Puigcerdà Frontera Francesa, sobre la que discorren els serveis R3 de Rodalies, tal com s’anuncia avui a la Plataforma de Contractació de l’Estat.

L’alcaldessa, Mireia Dionisio Calé, va rebre el passat juliol a la encara ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez Jiménez, qui va fer una visita oficial a l’Ajuntament de Mollet del Vallès. A la trobada es van tractar diversos temes relacionats amb les infraestructures ferroviàries. La ministra va avançar que el projecte comportarà el canvi d’ubicació i la construcció en viaducte d’una nova estació ( al final de la Rambla Nova) així com la remodelació del seu entorn i el cobriment d’una part de la via. La transformació també comportarà la creació d’espais per a vianants més amples, més zones verdes d’ús ciutadà i la supressió del pas a nivell.  El pressupost aproximat previst és de l’entorn de 80 milions d’euros.

Actualment, la línia des de Montcada Bifurcació fins a Puigcerdà compta amb via única electrificada i, s’hi estan fent diferents treballs en els seus trams, que es troben en diferent grau de desenvolupament, amb l’objectiu de duplicar tota la infraestructura entre Montcada i Vic.

La duplicació del tram, que discorre pels termes municipals de Montcada i Reixac, La Llagosta, Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès, té una complexitat especial, tant des del punt vista territorial com funcional.

Els estudis i les activitats pretenen analitzar i dissenyar la duplicació de via del tram, incloent-hi possibles variants de traçat i considerant els aspectes d’integració urbana del ferrocarril.

Com a primera tasca dins aquest contracte, es realitzarà un estudi funcional dels accessos nord a Barcelona (zona de Montcada), l’objectiu del qual és l’anàlisi de totes les actuacions incloses al Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030 que afectin directament o indirectament a la zona destudi a Montcada ia la configuració funcional final a adoptar.

L’abast de l’estudi informatiu serà el necessari per servir de base als processos d’informació pública i d’audiència a les administracions (o informació oficial) establerts a la legislació ferroviària i ambiental.

El contracte inclourà la prestació de serveis d’enginyeria per a la realització dels tràmits d’informació pública i audiència esmentats a les administracions, anàlisi d’al·legacions i obtenció, si escau, de la Declaració d’Impacte Ambiental, fins a l’aprovació definitiva de l’estudi informatiu