Guardia Civil i Policia Nacional alliberen a Mollet diverses dones obligades a prostituir-se per una màfia

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, en el marc de l’operació Joya-Aguyje, han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual i ha alliberat sis víctimes es trobaven sota el control de l’estructura delictiva. Diverses de les víctimes eren obligades a prostituir-se en un pis de Mollet del Vallès. L’operació va tenir lloc el 20 de desembre passat, però ara se n’han donat els detalls.

En total han estat detingudes deu persones com a presumptes responsables dels delictes de tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, contra els drets dels ciutadans estrangers, relatius a la prostitució, contra la salut pública, contra la integritat moral i l’organització criminal.

L’organització criminal captava les víctimes a països de Sud-amèrica, principalment el Paraguai, mitjançant engany, beneficiant-se de la seva situació de vulnerabilitat i oferint-los unes condicions de vida i laborals prometedores. Altres dones ja eren captades a Espanya emprant el mateix modus operandi.

La xarxa delictiva sufragava totes les despeses i tràmits necessaris perquè les víctimes captades a països estrangers ia Espanya, recaiguessin als dos pisos-prostíbul a disposició de l’organització un a la localitat de Manresa, i l’altre a Mollet del Vallès.

Un cop es trobaven sota el control físic dels membres de l’entramat criminal, els retiraven els telèfons mòbils i passaports per posteriorment, informar-los que havien contret un deute econòmic amb l’organització havent de ser satisfet amb l’execució de serveis sexuals.

Per això devien estar disponibles 24 hores al dia sense descans, encara que estiguessin indisposades, per mantenir relacions sexuals sense protecció, patir violència física si el client ho requeria i fins i tot per ser gravades. Les víctimes no disposaven de llibertat de moviment, mantenint la xarxa criminal un control ferri sobre aquestes.

Les dones eren confinades als dos pisos-prostíbuls on estaven amuntegades, sense privadesa i en condicions infrahumanes i insalubres. A més a més en un dels pisos eren controlades amb càmeres de videovigilància. En tots dos immobles es traficava amb substàncies estupefaents obligant les víctimes a incentivar els clients per comprar cocaïna ia consumir-la elles mateixes de manera forçada si el servei així ho demanava.

L’organització criminal mantenia una sòlida jerarquia amb un repartiment de rols perfectament definit pel que fa a la captació, el trasllat i l’explotació final. La direcció era compartida entre un home i una dona. La resta de nivells de l’organització obeïen les instruccions de la direcció, fent especial èmfasi en un dels membres encarregat de captar les víctimes, el qual aprofitava els seus coneixements com a agent de viatges per introduir-les inadvertidament al territori nacional.

Durant les entrades i registres realitzats a les localitats de Gavà, Manresa i Mollet del Vallès van ser intervinguts més de 13.000 euros en efectiu, 18 telèfons mòbils, un ordinador, 300 grams de cocaïna, una premsa hidràulica emprada en l’elaboració de substància estupefaent i nombrosa documentació relacionada amb lexplotació de les víctimes. S?han bloquejat 11 productes bancaris, tres vehicles i un immoble.

En el moment de l’alliberament es van clausurar els pisos utilitzats com a prostíbuls on eren explotades, per després ser assistides en total coordinació i col·laboració per l’ONG “FUNDACIÓ APIC-ACAM”, per atendre les diferents necessitats que podien requerir cadascuna.

La investigació ha estat dirigida pel Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Manresa i duta a terme per la Unitat Central de Xarxes d’Immigració i Falsedats Documentals de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya i la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Biscaia .