Qui va ser Lenin, el bolxevic?

Lenin, de nom complet Vladimir Ilich Uliánov (1870-1924), va ser un líder polític i revolucionari rus clau en la Revolució Russa de 1917. Va dirigir el Partit Bolxevic i es va convertir en el primer líder de la Unió Soviètica després de la presa del poder a l’octubre de 1917. La seva ideologia i accions van ser fonamentals per a la formació de l’estat socialista a Rússia.

Grans aportacions a la revolució soviètica i temes aplicables avui:

Lenin va liderar la Revolució d’Octubre de 1917, derrotant el govern provisional i establint el poder bolxevic. Va exercir un paper crucial en la formació de l’Estat Soviètic el 1922, establint un sistema de govern basat en soviets (consells de treballadors). La seva introducció de la Nova Política Econòmica (NEP) va contribuir a la recuperació econòmica després de la Guerra Civil Russa. Avui dia, les seves idees sobre participació ciutadana, economia mixta i planificació a llarg termini podrien inspirar discussions sobre democràcia, models econòmics i desenvolupament sostenible.

Lenin i l’autodeterminació:

Lenin (1870-1924) va defensar l’autodeterminació dels pobles, permetent a diverses nacions decidir el seu futur polític. Va reconèixer la independència d’Ucraïna i Geòrgia el 1917, tot i que va mantenir la unitat de la federació d’estats socialistes. Avui dia, el principi d’autodeterminació és rellevant en discussions sobre drets humans i resolució de conflictes, especialment en contextos on grups busquen determinar el seu futur polític i cultural.

El poder dels soviets en l’època de Lenin:

Lenin va promoure el poder dels soviets, consells de treballadors, com una forma de govern amb participació directa de les masses. Després de la Revolució d’Octubre, els bolxevics van institucionalitzar els soviets com a principal forma de govern, amb el Sovnarkom com a govern central. Tot i així, a mesura que la Guerra Civil Russa avançava, el poder es va centralitzar en el Partit Comunista, marcant una transició de la democràcia socialista inicial cap a una forma de govern més centralitzada.

Antonio López 

Resposable politic de Comunistes de Catalunya a Mollet del Valles