Tres instituts de Mollet inventen el seus neologismes: Ecopànic, electroruta i Geocida

Alumnes de l’Institut Aiguaviva

Aquest dimarts, 27 de febrer de 2024, ha tingut lloc la revelació de les propostes guanyadores del concurs de neologismes “El Meu Neologisme,” una iniciativa que busca fomentar la creació de nous termes en llengua catalana. Les propostes seleccionades provenen dels grups de l’Institut Aiguavia, l’Institut Gallecs, i l’Escola Sant Gervasi, els quals han destacat per la seva originalitat i enginy en la creació de nous conceptes lingüístics.

Ecopànic, presentada per l’Institut Aiguavia, defineix l’ansietat relacionada amb el canvi climàtic, oferint un terme que captura de manera precisa l’angoixa que molts experimenten davant d’aquesta problemàtica ambiental. Per la seva banda, l’Institut Gallecs ha presentat Electroruta, una expressió que descriu una xarxa de carreteres específicament dissenyades per a vehicles elèctrics, amb estacions de càrrega integrades i altres serveis per a aquest tipus de transport. Finalment, l’Escola Sant Gervasi ha contribuït amb Geocida, un terme que designa una persona que no respecta el planeta i que no creu que el canvi climàtic sigui un problema real.

Els criteris per seleccionar aquestes propostes finalistes han estat la seva originalitat i la seva detallada elaboració. Els participants han hagut d’aplicar els recursos de formació de mots proporcionats pel TERMCAT, mitjançant una classe prèvia que es va centrar en un material didàctic específic. A més, s’ha valorat la dificultat de concebre nous conceptes i la capacitat de presentar-los d’una manera atractiva.

Aquest concurs forma part de les xerrades iniciades el 2013, com a resultat de l’acord d’adhesió al Voluntariat per la Llengua de la Fundació Sanitària Mollet, amb la col·laboració del Centre de Terminologia de la Llengua Catalana. L’objectiu és apropar els recursos del TERMCAT als estudiants de batxillerat i d’ESO de Mollet, proporcionant-los eines útils per als seus treballs de recerca. Des de l’any 2017, el TERMCAT ha impulsat activitats prèvies als centres docents participants, estimulant la creació de nous termes i la participació en el concurs “El Meu Neologisme.”

La xerrada d’aquesta novena edició, realitzada en col·laboració amb el Servei de Català (CPNL), la Fundació Sanitària Mollet, i l’Ajuntament, ha estat un èxit, amb la participació massiva dels centres educatius de Mollet. La sessió s’ha desdoblat en dues jornades, una celebrada aquest dimarts i una altra prevista per al 5 de març, per satisfer la demanda dels participants. Les explicacions sobre la terminologia, el treball del TERMCAT, i la importància dels termes en la vida quotidiana han enriquit la comprensió dels estudiants sobre aquest àmbit. Així, es promou la consciència lingüística i la creativitat en la construcció de la llengua catalana.