Els grups municipals del PSC i de Mollet En Comú Podem, han arribat a un acord per tal de cooperar en la governança i la presa de decisions conjunta en les polítiques municipals de la ciutat, al voltant de deu grans àmbits de treball. L’acord no implica que els regidors de Mollet en Comú Podem s’incorporin ara mateix al govern del PSC liderat per Mireia Dionisio sino que les dues formacions reforçaran les taules de diáleg amb l’objectiu d’arribar a acords en temes importants per la ciutadania, un fet que ja s’ha produit en negociacions d’ordenances fiscals i pressupostos municipals.
Tot i això l’alcaldessa Mireia Dionisio no ha tancat portes a que aquesta col·laboració impliqui en el futur un govern de coalició. La cap de llista de Mollet en Comú Podem, Marina Escribano, tampoc s’ha tancat en un futur a entrar en el Govern de la ciutat però ha dit que la voluntad de les dues formacions era “encetar un nou cicle i aquest nou cicle no pot començar construint la casa per la taulada”
L’acord s’ha fet públic en roda de premsa aquest dimecres 3 d’abril, a la Marineta, on des dels grups municipals i amb representació dels partits polítics, s’explicava en què consisteix l’acord, i les motivacions que han dut a fer-lo.
D’entrada, l’alcaldessa Mireia Dionisio feia una intervenció inicial, destacant el significat dels conceptes cooperació, com el treball conjunt per a la recerca d’un objectiu comú, i la governança, la presa de decisions conjuntes. Per a Dionisio, l’acord representa tres elements: “política en majúscules, perquè s’arriba a grans acords com ens demana la ciutadania, responsabilitat perquè és el millor per la ciutat, i valentia per part de les dues formacions: tant per compartir la governança, com per assumir el repte de participar a la presa de decisions”. Així mateix es destacava un element fonamental, i és que aquest acord no correspon a cap necessitat, sinó a la voluntat i al convenciment que des d’una mirada àmplia, plural i consensuada es pot construir millor el futur de Mollet.
Per la seva banda, la portaveu i regidora de Mollet En Comú Podem, Marina Escribano, posava de manifest la voluntat d’obrir un nou cicle, on la cooperació, el diàleg i el treball conjunt siguin centrals. Manifestava que la formació no es desmarca d’una actitud que sempre ha estat constructiva, aportant en benefici de la ciutat, i amb l’objectiu de servir a la ciutadania.
Afegia, que la gent està esgotada de l’enfrontament improductiu entre partits, i demanda col·laboració. En aquest sentit, i així ho feien les diferents intervencions, amb aquest acord es posa per davant allò que es comparteix, i la capacitat d’arribar a acords, tot reconeixent les diferències.
Escribano ressaltava que “amb aquest acord, es potencia la capacitat de millorar les condicions de vida de la ciutadania, perquè suma les propostes i treball de les dues formacions, a l’igual que estem fent al govern de l’estat; és motivador perquè tenim més veu i capacitat de decisió, i és una oportunitat per a situar temes importants de la ciutat que cal afrontar”.
El regidor portaveu del grup municipal del PSC, Raúl Broto, va explicar el contingut d’aquest acord, enumerant els 10 àmbits de treball. I destacant que “aquest acord s’emmarca en els diversos acords d’OOFF i Pressupostos entre els dos grups que hem negociat en els darrers anys, en els quals hem treballat per a consensuar propostes en benefici de la ciutat. Des del nostre grup considerem aquest treball positiu, i per això volem fer un pas més”. A més, afegia que “ambdós grups coincidim en gran part de la diagnosi i les solucions als importants reptes de present i futur de la ciutat. Compartim la importància del municipalisme per a afrontar-los, i creiem que cal cercar acords amplis que facin avançar la nostra societat cap a una societat més equitativa, igualitària i solidària”.
L’acord entre els dos grups municipals és sobre deu àrees que comparteixen com a prioritats de present i futur a la ciutat. L’acord en cap cas significa una renúncia, les formacions mantenen igualment la seva autonomia i el seu posicionament concret en qüestions on hi ha visions diferenciades. Això es pot traduir en que en els plens municipals puguin sorgir temes que facin que cada una de les forces voti de forma diferenciada.
Les deu grans àrees de l’acord són:
- Ciutat amb convivència i civisme
- Ciutat sostenible i en transició ecològica i energètica
- Ciutat amb valors socials que posa les persones al centre
- Ciutat que impulsa una vida saludable de la seva ciutadania
- Ciutat que aposta per l’economia i la indústria per crear ocupació
- Ciutat que potencia un urbanisme sostenible amb habitatge social
- Ciutat que aposta per l’ètica política, la transparència, la participació i la democràcia
- Ciutat de present i futur: Pla d’inversions municipals anuals i barris
- Ciutat amb una mobilitat sostenible, accessible i segura
- Ciutat de cultura i oci per a tothom