Un cens de la Generalitat detecta 386 cobertes d’amiant a Mollet

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha presentat aquest dilluns el mapa del cens de cobertes d’amiant de Catalunya. Segons el mapa de la Generalitat, Mollet del Vallès te un total de 386 elements de fibrociment en aquests moments.

Per Vilagrà, amb la creació d’aquest mapa “es fa un pas endavant” per assolir un dels “reptes de país” i una “prioritat absoluta del Govern”. Per la vicepresidenta, la presència d’amiant “té una triple afectació a la vida de la ciutadania: afecta la salut pública, laboral i mediambiental”. “Per això, cal passar de les bones paraules a l’acció”, ha dit. I ha fet una crida a tots els actors implicats per fer-hi front. Així mateix, ha fet un desplegament d’algunes de les dades més rellevants que s’han pogut extreure d’aquest diagnòstic, com per exemple que, dels 947 municipis que existeixen a Catalunya, en gairebé el 100%, uns 945 municipis, s’ha detectat algun tipus de presència, sigui a les cobertes o en altres parts dels edificis. “Aquestes dades impliquen que hi ha 122.460 cobertes amb fibrociment, que suposen una superfície total de gairebé 40 km² i un pes d’unes 700.000 tones”, ha explicat.

El Departament de la Presidència va encarregar a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’any 2022, l’elaboració d’una cartografia on es delimitessin aquelles cobertes en alçada que poguessin contenir fibrociment. Paral·lelament, la petició també incloïa crear una aplicació informàtica que comptés amb aquesta primera capa d’informació, amb el propòsit de poder visualitzar-la i exportar els seus resultats.

Des del setembre de 2022 fins al desembre de 2023, l’ICGC ha obtingut les dades a partir de vols de cobertura amb sensors hiperespectrals, per posteriorment tractar-les per tal d’identificar la seva composició i georeferenciar-les. En altres paraules, mitjançant la teledetecció, s’ha elaborat una base de dades amb les geometries que delimiten les cobertes que poden contenir fibrociment a Catalunya. A banda, també s’han desenvolupat eines d’ús intern per al seguiment, gestió i coordinació del projecte tant pels tècnics implicats (eina GIS) com en l’àmbit directiu a través d’un visor que ofereix informació de detall de la coberta.

Segons el Govern aquesta eina gràfica i interactiva, desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), permetrà avançar en les actuacions del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant 2023-2024.