Trencant barreres per a una societat més justa

En una societat que es pretén justa i inclusiva, l’accessibilitat universal es converteix en un dret fonamental que ha de garantir-se per a totes les persones. Això implica que qualsevol entorn, producte o servei ha de ser dissenyat i construït de manera que pugui ser utilitzat per tothom, independentment de les seves capacitats físiques, sensorials, cognitives o de comunicació.

L’accessibilitat universal no només és una qüestió de llei, sinó també de justícia social i equitat. A Espanya, la Llei 13/2014, de 9 de desembre, d’accessibilitat universal estableix que “totes les persones, amb independència de les seves capacitats, han de poder gaudir dels drets i llibertats reconeguts a tots els ciutadans i ciutadanes, i participar en tots els àmbits de la vida”.

No obstant això, la realitat és que encara queda molt camí per recórrer per assolir l’accessibilitat universal plena. A la nostra ciutat, Mollet del Vallès, ens trobem amb nombrosos exemples de barreres arquitectòniques i urbanístiques que impedeixen la lliure circulació i l’accés a serveis bàsics per a persones amb discapacitat.

Al carrer Palau-Solità i Plegamans, la vorera estreta i irregulars, juntament amb uns pals de la llum, posen en risc la seguretat de les persones amb discapacitat visual, amb cadira de rodes o impedeixen passar amb un carretó de nadó

Per no parlar del carrer Sant Isidre, on també un pal de la llum impedeix passar persones amb mobilitat reduïda.

De la mateixa manera, el cas de Via Ronda 75 a Mollet del Vallès, un armari d’una empresa d’electricitat fa no incloure la LLEI 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat.

D’aquesta barrera arquitectònica hem rebut notificació que l’Ajuntament de Mollet no demanarà a l’empresa subministradora d’energia que el tregui.

El nostre suggeriment és que elevi l’armari, sota el nostre punt de vista seria la manera de fer accessible la vorera de la manera menys costosa.

Així ho han fet saber els grups municipals de PP Mollet i Mollet en Comú-Podem al govern municipal de Mollet.

Aquestes són només algunes mostres de les moltes barreres que encara existeixen en el nostre entorn. Hem de ser conscients que aquestes barreres no només limiten la mobilitat física de les persones amb discapacitat, sinó que també afecten la seva autonomia, la seva participació social i la seva dignitat com a persones.

Cal que les administracions públiques prenguin mesures urgents per eliminar aquestes barreres i garantir l’accessibilitat universal en tots els àmbits de la vida. Això implica la implementació de polítiques públiques efectives, la inversió en infraestructures accessibles i la sensibilització de la ciutadania sobre la importància d’aquest tema.

D’altra banda, les empreses i entitats privades també han de complir amb la normativa d’accessibilitat i adoptar mesures per fer els seus productes i serveis accessibles a totes les persones. Això inclou la implementació de dissenys universals, la formació del personal i la provisió d’eines i recursos adaptats.

En definitiva, l’accessibilitat universal no és una opció, sinó una obligació. Hem de construir una societat inclusiva on tothom pugui participar en igualtat de condicions i gaudir dels seus drets i llibertats. Per aconseguir-ho, cal que tots els actors socials, des de les administracions públiques fins a les empreses i la ciutadania, ens comprometem a treballar conjuntament per eliminar les barreres i crear un entorn accessible per a tothom.

Recordem que la diversitat ens enriqueix i que la inclusió ens fa més forts. Construint una societat accessible, no només estem complint amb un dret fonamental, sinó que també estem creant un món més just, equitatiu i solidari per a tothom.

MolletOpina