El Baix Vallès exigeix un servei d’urgències de Salut Mental 24 hores

El Baix Vallès, amb una població de 165.000 persones, exigeix urgentment un servei d’urgències de salut mental disponible les 24 hores del dia. Aquesta reivindicació, impulsada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès i l’Associació Suficientment, busca garantir atenció mèdica especialitzada a qualsevol hora, sense excepcions. Ja s’ha presentat i aprovat una moció a l’Ajuntament de Mollet del Vallès, i es presentarà a altres ajuntaments del territori.


Amb l’augment de la població, és indispensable adaptar els serveis de salut per satisfer la demanda actual i futura. Segons l’OMS, una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. La manca d’un servei d’urgències de salut mental disponible les 24 hores deixa moltes persones en situació de vulnerabilitat, sense l’atenció immediata i adequada en moments crítics, afectant greument la seva qualitat de vida i la de les seves famílies. Els episodis de crisi poden derivar en situacions greus, incloent-hi el risc de suïcidi, que és la segona causa de mort entre joves de 15 a 29 anys segons l’OMS.


Aquest servei d’urgències permetria una atenció més completa i especialitzada, amb una unitat d’ingrés que asseguraria una millor gestió dels casos i una atenció personalitzada durant l’hospitalització. A més, disposar d’urgències 24 hores optimitzaria els recursos mèdics i reduiria la pressió sobre les urgències ordinàries, beneficiant tant pacients com personal mèdic. Tenir serveis mèdics disponibles en tot moment proporciona seguretat i tranquil·litat a la comunitat, especialment en situacions d’emergència on cada minut compta.


La proposta inclou un acord amb la Fundació Sanitària Mollet per establir un servei d’urgències 24 hores a l’Hospital de Mollet i al CUAP de Santa Perpètua de Mogoda, així com habilitar un espai per a un servei d’ingrés a l’Hospital de Mollet. Aquests acords es traslladaran al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i a altres entitats implicades.

Aquesta petició compta amb el suport de 26 entitats del territori, que representen una veu unida en defensa d’una sanitat pública justa, equitativa i de qualitat. Fem una crida al suport i la col·laboració de les institucions per fer realitat aquesta reivindicació. Confiem que, amb la seva ajuda, podrem avançar cap a un sistema sanitari que respongui a totes les necessitats de la seva ciutadania, incloent-hi les de salut mental. El moment d’actuar és ara: no podem permetre que cap persona quedi desatesa en els moments més crítics de la seva vida.

Plataforma en defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès
Associació Suficientment