Ara Mollet ERC-EUiA presenta al ple una moció on proposa la creació dels consells de barri a Mollet

El grup municipal d’Ara Mollet ERC-EUiA ha presentat al ple de Mollet una moció amb l’objectiu d’establir els consells de barri com a nova forma de participació ciutadana a Mollet del Vallès. Aquesta iniciativa vol fomentar la col·laboració entre l’Ajuntament i la societat civil, i oferir una plataforma directa perquè els veïns puguin ser escoltats.

Acords Proposats

La moció d’Ara Mollet ERC-EUiA inclou els següents acords:

 1. Establiment dels Consells de Barri:
  • Començar a treballar per crear aquests òrgans de participació, facilitant la implicació de les entitats i el veïnatge de cada barri.
  • Millorar la col·laboració en qüestions locals entre l’Ajuntament de Mollet del Vallès i la societat civil.
 2. Posada en Marxa:
  • Treballar conjuntament amb l’equip de govern per posar en funcionament els consells de barri no més enllà de l’any 2025.
 3. Reglamentació:
  • Aprovar abans de finalitzar l’any 2024 una comissió d’estudi per a l’elaboració dels reglaments que regularan la creació, participació i funcionament dels consells de barri.
 4. Notificació:
  • Informar les associacions de veïns, la FAVM (Federació d’Associacions de Veïns de Mollet), el Consell de Ciutat, el Síndic Personer de Mollet i el Consell Comarcal del Vallès Oriental dels acords adoptats.

Consells de Barri: Una Nova Forma de Participació

Els consells de barri es proposen com a espais preferentment presencials, de caràcter consultiu i propositiu, on la ciutadania podrà informar-se, debatre, fer propostes i expressar queixes directament als regidors assignats a cada barri. Aquests consells pretenen ser una eina per enriquir les dinàmiques associatives i fomentar una participació ciutadana més activa i directa.

Actualment, Mollet del Vallès compta amb dotze barris, cadascun amb un regidor o regidora assignat segons el cartipàs municipal aprovat en el Ple extraordinari de 26 de juny de 2023. La distribució dels regidors és la següent:

 • Gallecs: Raúl Broto Cervera
 • Lourdes: Ana María Díaz Aranda
 • Riera Seca: Encarna Ortiz Jurado
 • Centre i Col·legis Nous: Noa Monràs González
 • Santa Rosa i Estació del Nord: Juanjo Baños González
 • Plana Lledó: Juan Torrecilla Benítez
 • Can Pantiquet i La Casilla: Pepi Muñoz Pareja
 • Estació de França i el Calderí: Estela Mas Cagide
 • Can Borrell: Ferran Segarra Sánchez

Problemes Actuals i Beneficis dels Consells de Barri

Tot i la distribució de regidors, la coordinació actual amb els barris no ha estat efectiva, ja que hi ha diverses demandes dels veïns que no han estat resoltes, especialment en matèria de manteniment de la via pública, neteja i civisme. Això ha portat Ara Mollet ERC-EUiA a proposar els consells de barri com una solució per escoltar les demandes dels ciutadans, respondre als neguits dels veïns i informar sobre futurs projectes o propostes de millora no contemplades prèviament.

Els consells de barri podrien ser una eina útil contra la desinformació, ja que els veïns i entitats podran obtenir respostes directes dels responsables municipals. Per al bon funcionament d’aquests òrgans, es proposa que tinguin un reglament propi, definint els drets i deures dels integrants. Els consells estarien formats per entitats de barri i locals, representants del govern i grups municipals, així com ciutadania en general. Cada consell inclouria una comissió de seguiment amb vocals i personal tècnic municipal per ajudar en les tasques administratives ordinàries, i s’establiria una periodicitat de reunió.

Aquesta proposta d’Ara Mollet ERC-EUiA pretén ser un pas significatiu cap a una participació ciutadana més inclusiva i efectiva a Mollet del Vallès.