Tres detinguts a Andalusia i València que havien robat a un pis de Mollet del Vallès

Agents de la Policia Nacional d’Alacant i de Màlaga, juntament amb l’Ertzaintza a través del Servei de Recerca Criminal Territorial d’Araba (Sicta), han desarticulat un grup criminal dedicat al robatori de pisos que actuava al territori nacional. S’han pogut aclarir robatoris comesos a les localitats d’Alacant, Elx, Vitòria-Gasteiz, Pamplona, ​​Durango, Valladolid, Lleó, Toledo, Càceres, Camargo i també a Mollet del Vallès, entre d’altres. En aquesta operació policial han estat detingudes tres persones i s’han aconseguit recuperar joies, telèfons mòbils, dispositius electrònics i eines especials a l’obertura dels immobles assaltats, que sumen més de 70 segons ha informat la Policia Nacional.

Els detinguts, dos homes de Romania i Bulgària, juntament amb la dona d’origen espanyol, comptaven amb diferents antecedents per fets semblants.

La investigació que ha portat a les detencions esmentades ia aclarir els robatoris va començar de forma independent per part dels dos cossos de seguretat que han participat en l’operació. Tot i això, després de detectar-se que certs robatoris que es cometien a les seves demarcacions compartien modus operandi i que se sostreien articles amb característiques idèntiques, es va donar pas a una operació conjunta coordinada a través del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco) , ha concretat la mateixa font.

Després de les indagacions pertinents, els investigadors van poder comprovar la confluència de dos dels detinguts als llocs dels robatoris, en dia i hora. Així mateix, van ser detectats als voltants on es cometien aquests delictes, tant pels mitjans que havia desplegat la Policia Nacional com els desplegats per l’Ertzaintza. Ambdues parts van establir un setge sobre aquests dos sospitosos i van arribar a aconseguir la seva plena identificació. Així, van constatar que es tractava de dos ciutadans de nacionalitat estrangera que es movien per diferents ciutats d’Espanya. Aquestes persones vivien a Màlaga i estaven en connexió amb una tercera que era l’encarregada d’emmagatzemar els objectes sostrets i buscar-los una sortida al mercat il·lícit. Aquesta darrera persona era una dona d’origen espanyol i parella sentimental d’un dels sospitosos pirincipals, ha detallat la Policia Nacional.

Quan els agents van tenir totes les dades per tancar la investigació sobre aquestes tres persones, van establir un dispositiu que es va saldar amb les detencions de dos dels presumptes autors. Aquests arrestos es van practicar als domicilis d’aquestes persones, a la localitat de Fuengirola (Màlaga).

En aquesta fase del dispositiu es va saber que el tercer involucrat, que també va ser imputat, es trobava a la presó de Picassent (València) complint condemna per haver acumulat fets similars a la investigació en curs.

Els agents van realitzar registres domiciliaris i van poder trobar nombrosos articles sostrets als robatoris. Entre els objectes es van localitzar “gran quantitat de joies, telèfons mòbils, targetes de prepagament, dispositius electrònics i eines especials que van ser usades per a l’apertrua dels immobles” en què es va robar. A més, es van trobar 16.950 euros en metàl·lic i documentació de vehicles que els relacionaven els sospitosos directament amb els robatoris.

La Policia Nacional ha assenyalat que els detinguts feien ús de vehicles de lloguer per desplaçar-se als llocs on robaven i que de vegades van ser detectats a més veolicaïtat de la permesa per radars de trànsit, una circumstància per la qual van ser sancionats. Aquestes persones feien servir altres noms per generar dificultat a l’hora de ser investigats i així evitar l’acció de la justícia.

Els detinguts pertanyien “a una organització amb una estructura ben dissenyada que comptava amb jeraquia”, en què el seu cap estava especialitzat en l’obertura de tota mena de portes d’accés als habitatges. Per això s’utilitzaven trepants potents amb broques especials que aconseguien perforar els materials dels bombins que posseeixen els panys “més actuals i punteres”.

Un altre dels autors era l’encarregat de controlar la presència de persones perquè es poguessin cometre els robatoris sense ser detectats. A més, es dedicava a traslladar al capitost perquè cometés els il·lítics alhora que es transportava tots els objectes del botí.

La tercera persona detinguda era l’encarregada de buscar la sortida als articles robats. Emmagatzemava els objectes en un pis a l’espera de poder ser introduïts al mercat il·lícit. Així, els deixava “refredar” durant un temps amb la intenció de perjudicar qualsevol investigació i aprofitava aquest període “per trobar un bon comprador que pagués una quantia prou gran”, ha afegit la Policia Nacional.

Amb aquesta operació s’han aclarit 70 robatoris amb força comesos a vivendes. D’aquests, 33 ho han fet gràcies al descobriment d’ADN al lloc dels fets.