L’Ajuntament de Mollet guanya la sentència contra la Generalitat per l’Escola d’Educació Especial Can Vila

El jutjat contenciós administratiu nº5 de Barcelona ha dictat sentència pel recurs que l’Ajuntament de Mollet del Vallès va interposar contra la Generalitat de Catalunya per l’estat dels edificis en ruïna de l’Escola d’Educació Especial Can Vila.

A la sentencia es dona la raó a l’Ajuntament de Mollet del Vallès pel cas dels edificis en situació de ruïna tècnica de l’escola d’Educació Especial Can Vila. La sentència assegura que “correspon a la Generalitat de Catalunya la reconstrucció o substitució dels edificis 1 i 2 de Can Vila així com que també ha d’abonar la quantitat de 585.532 € (IVA inclòs) corresponents al cost del lloguer dels mòduls instal·lats fins a la finalització del curs 2022-2023 i en aquest sentit afegeix que haurà d’assumir el cost dels mòduls fins que ja no siguin necessaris”. La resolució de la sentència també “obliga a la Generalitat ha pagar 2.000 euros en concepte de les costes judicials”.

Els fets es remunten al juny del 2022 quan un informe tècnic afirmava que 70 alumnes del centre no podran iniciar les classes el curs següent perquè dos edificis de l’escola es trobaven en situació de ruïna tècnica. És en aquell moment quan l’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, explica que “l’Ajuntament de Mollet va actuar per imperiosa urgència i de forma subsidiària amb la voluntat de protegir l’alumnat de l’escola que és d’especial sensibilitat i les seves famílies”. És per això que davant de la inacció del departament en aquell moment, l’Ajuntament va instal·lar uns mòduls provisionals al pati de l’escola per tal que els nens i nenes del centre poguessin iniciar les classes el curs 2022-2023.

L’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, es mostra “satisfeta per la sentència perquè s’ha fet justícia” i afegeix que “aquesta sentència és la base per projectar el Can Vila del futur i que ens posarem a treballar en el seu compliment el més aviat possible”.

La sentència també declara que ha de ser la Generalitat de Catalunya qui doni una solució definitiva al problema, “bé fent una construcció d’obra substitutòria dels mòduls formats per “cargols” o bé que se substitueixi l’estructura metàl·lica on se sustenten els mòduls, sempre que aquesta solució sigui possible i que es doti a aquesta estructura d’una protecció contra la humitat i el foc adequada i que aquesta actuació s’ha de fer en el menor temps possible ja que en l’actualitat l’alumnat no té espai per jugar a l’aire lliure (està ocupat pels mòduls provisionals) e inclús els vehicles de transport tenen dificultats per accedir al centre, el que suposa que aquests alumnes, especialment vulnerables, vegin limitats els seus drets.

Des de l’Ajuntament s’ha començat a treballar amb el Departament d’Educació i Formació Professional per donar una solució definitiva per aquest centre educatiu.

INCREMENT DE L’ESPAI

Els fets es remunten al 2002 quan de manera provisional, el departament d’Educació va construir aquests edificis donada la necessitat d’incrementar l’espai per una creixent demanda d’alumnes a l’escola. Al 2022 apareixen esquerdes molt significatives a dos edificis de l’escola d’Educació Especial Can Vila. L’Ajuntament va realitzar una actuació d’emergència per poder finalitzar el curs amb seguretat, però l’informe va concloure que fruit dels danys, a partir de l’1 de juliol s’havia de desocupar l’edifici i que per tant, el 5 de setembre no es podria iniciar el curs allà perquè no es garanteixen les mesures de seguretat, deixant a 70 alumnes sense escola al curs següent.