
Durant la revolució industrial, les dones que treballaven amb telers van tenir un paper fonamental en la producció tèxtil, un dels sectors més importants de l’època. A moltes fàbriques, incloses les del Vallès, les treballadores suportaven llargues jornades laborals, salaris baixos i condicions de treball precàries. Tot i aquestes adversitats, la seva tasca va ser essencial per al desenvolupament econòmic de la indústria tèxtil i per a l’evolució tecnològica dels telers, passant dels manuals als automàtics.
A ciutats com Mollet del Vallès, la indústria tèxtil va ser una peça central de l’activitat econòmica, donant feina a moltes dones de la ciutat. Moltes d’elles eren tècniques especialitzades, coneixedores del funcionament dels telers i partícips d’un procés de producció que marcaria la història industrial del territori. Però també van ser protagonistes de lluites laborals, reivindicant millores salarials, reducció d’horaris i drets bàsics que avui considerem fonamentals.
Davant d’aquesta realitat històrica, és imprescindible reconèixer la contribució d’aquestes dones i mantenir viva la seva memòria. Una proposta en aquest sentit és la creació d’un monument a la dona treballadora vinculada als telers, que podria situar-se a la plaça 8 de març, al costat dels nous jutjats de Mollet. Aquest espai serviria per retre homenatge a les dones que van contribuir al desenvolupament de la ciutat amb el seu esforç i sacrifici.
El monument podria integrar elements visuals que simbolitzin aquesta història: una figura femenina treballant amb un teler, representacions d’eines de l’època o inscripcions que expliquin les seves lluites i aportacions. A més de ser un reconeixement artístic i històric, aquesta iniciativa ajudaria a sensibilitzar les noves generacions sobre la importància del paper de la dona en la indústria i en la societat en general.
Una possible inscripció per al monument en honor a les dones treballadores del tèxtil podria ser:
A totes les dones que, amb esforç i determinació, van teixir el futur de la nostra indústria i la nostra societat. El seu treball als telers no només va impulsar l’economia, sinó també la lluita per la dignitat i els drets laborals. En record i homenatge a la seva valentia.
Mollet del Vallès, 8 de març
En el marc del Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 8 de març, aquesta proposta pren encara més sentit. És un moment idoni per recordar la història de les dones treballadores del tèxtil i la seva lluita per la igualtat, així com per reafirmar el compromís amb la millora de les condicions laborals actuals.
Miriam Sampere Llinàs
Membre del Comitè Executiu de Comunistes de Catalunya i membre del Consell Nacional d’EUiA