Mollet i Humilladero signen un acord d’agermanament per reforçar els lligams històrics i culturals

Aquest passat divendres, Mollet del Vallès i la localitat andalusa d’Humilladero (Màlaga) van formalitzar un acord d’agermanament que dona inici a una nova etapa de col·laboració i amistat entre ambdues ciutats. L’acte de signatura es va celebrar al saló de plens de l’Ajuntament de Mollet, amb l’assistència de veïns i veïnes dels dos municipis i d’una delegació oficial d’Humilladero.

L’agermanament té com a objectiu principal enfortir els vincles culturals, socials i comercials entre les dues localitats. L’acord preveu accions conjuntes per a la promoció comercial —com la participació en fires i esdeveniments—, l’intercanvi cultural i la promoció turística, així com la col·laboració en projectes d’interès comú i activitats formatives per al desenvolupament municipal.

La iniciativa parteix d’un vincle històric entre les dues poblacions. A mitjans del segle XX, nombroses famílies procedents d’Andalusia es van establir a Catalunya, especialment a Mollet. Actualment, la comunitat andalusa representa el col·lectiu més nombrós de persones nascudes fora de Catalunya a la ciutat, amb 5.430 veïns i veïnes, dels quals 869 són de la província de Màlaga, 131 d’Humilladero i 128 de la veïna Antequera.

Durant l’acte, l’alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio, va destacar que aquest agermanament “és un reconeixement a totes les persones que van venir de lluny per construir un futur a la ciutat”, tot posant en valor la contribució de la comunitat andalusa al desenvolupament local.

Per la seva banda, Auxiliadora Gámez, alcaldessa d’Humilladero, va assenyalar que molts dels seus veïns mantenen vincles personals i familiars amb Mollet, i va celebrar la formalització d’aquesta relació institucional com un acte de justícia i estima mútua.

El Centre Cultural Andalús de Mollet ha estat un actor clau en la consolidació d’aquest acord. La seva presidenta, Charo García, visiblement emocionada, va recordar que ja l’any 1985 es va intentar un agermanament que no va arribar a materialitzar-se, i va posar en valor la tasca de Francisco Alarcón, un dels fundadors del centre i originari d’Humilladero.

Francisco Alarcón va viure 33 anys a Mollet abans de tornar al seu “poble estimat”. En declaracions als mitjans, va expressar la seva satisfacció per aquest pas endavant en la relació entre les dues ciutats que considera casa seva.

La jornada es va cloure amb una actuació del coro rociero Amigos del Rocío, del Centre Cultural Andalús, en un ambient de celebració i germanor que simbolitza l’esperit d’aquesta nova etapa compartida.